23948sdkhjf

Inköpschefsindex

PMI sjönk till 47,6 i november 2011 – nedgången i industrikonjunkturen fortsätter
• PMI-totalt sjönk till 47,6 i november jämfört med 49,8 i oktober och innebär att nedgången i den svenska industrikonjunkturen förstärktes under den senaste månaden efter en mindre stabilisering i oktober.

• Samtliga delindexar i PMI föll i november där det största negativa bidraget kom från orderingången och i synnerhet från hemmamarknaden. Det försämrade efterfrågeläget bidrog till att indexet för produktionen och leveranstiderna sjönk till årets lägsta nivåer, vilket också satt avtryck i industrisysselsättningen som föll under 50-strecket för första gången i år.

• Delindexet för industriföretagens produktionsplaner nådde i november den lägsta nivån på över två år, delvis på grund av det försämrade orderläget och den osäkra omvärldskonjunkturen. Det ökar sannolikheten för att antalet nyanställningar inom industrin kommer att vara begränsade under de närmaste månaderna.

• Pristrycket från producentledet är fortsatt dämpat även om indexet för rå- och insatsvarupriser steg till 42,6 i november från 39,9 i oktober. En svagare omvärldskonjunktur och sjunkande globala råvarupriser bidrar till det lägre pristrycket.

-Det innebär att nedgången i den svenska industrikonjunkturen förstärktes under den senaste månaden efter en mindre stabilisering i oktober, skriver Swedbank och Silf, som tar fram inköpschefsindex.

Läs hela rapporten
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094