23948sdkhjf

Inköpschefsindex steg i oktober

PMI steg till 49,8 i oktober 2011 – det är blandade signaler om vart industrikonjunkturen är på väg
•PMI-totalt steg till 49,8 i oktober, från 48,1 i september. Alltjämt har index den senaste tremånadersperioden (augusti-oktober) understigit 50-strecket, d v s skiljelinjen mellan tillväxt och avmattning i industrin, och i jämförelse med perioden maj-juli har industrikonjunkturen tydligt försvagats.

•Delindex för orderingången svarade för det största positiva bidraget till uppgången i PMI-totalt. Orderingången såväl som sysselsättningen nådde nu upp över 50-strecket, vilket tyder på att försämringen i industrikonjunkturen stannade av i oktober.

•Industriföretagens produktionsplaner har skruvats ned ytterligare men inte lika kraftigt som under tremånadersperioden innan. Planerna är fortfarande lätt expansiva, men i mindre omfattning än tidigare. I kombination med neddragningarna av lagren, tyder detta på att företagen förbereder sig för en svagare konjunktur.

•Pristrycket från producentledet har sjunkit ytterligare och mer markant. I oktober föll indexet för rå- och insatsvarupriser till 39,9 jämfört med 47,0 månaden innan, och det var väl i linje med råvaruprisfallet samt utsikterna om en konjunkturavmattning.

Läs hela rapporten
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078