23948sdkhjf

"Vår inledande marknads­bearbetning i Tyskland har fått ett bra gensvar"

Legotillverkaren Hanza rapporterar ett rörelseresultat före avskrivningar av immateriella anläggningstillgångar (ebita) på 12 miljoner kronor (-1,1) för det fjärde kvartalet.

Resultatet belastas med direkta kostnader om cirka -4,8 miljoner kronor (-14) hänförliga till avveckling av en enhet i Kina, förvärv, integration och återföring av övervärden i balansräkning vid förvärvet av Ritter.

Justerat för dessa engångsposter var ebita 17 miljoner kronor (13).

Resultat efter skatt uppgick till 5,5 miljoner kronor (-10).

Nettoomsättningen steg till 548 miljoner kronor (433).

– Lanseringen av Hanzas affärsmodell i Tyskland är viktig, då den inhemska tillverkningsindustrin främst är inriktad på stora volymer, uppdelade på klassiska kontraktstillverkare. Vår modell med komplett tillverkning i medelstora volymer är mindre konkurrensutsatt, och vår inledande marknads­bearbetning har fått ett bra gensvar, säger företagets vd Erik Stenfors, enligt bokslutsrapporten.

– Under 2019 nådde vi för första gången en försäljning över 2 miljarder kronor, vilket i sig är en milstolpe. Men mer betydelsefullt är förstås lönsamheten, där ett högre kundvärde ger en högre marginal än vid klassisk kontraktstillverkning, säger Erik Stenfors.

– Under 2019 pågick dock en rad utvecklingsprojekt, vilket kan göra det svårt att följa lönsamheten i den underliggande affären. Därför gjorde vi i september förra året en finansiell bedömning för resultatet under andra halvåret 2019, efter kostnader av engångskaraktär. Vi ser att utfallet i denna rapport ligger i linje med vår bedömning, säger Erik Stenfors.

Hanza moderniserar och effektiviserar tillverkningsindustrin.

Genom att samla olika tillverkningsteknologier lokalt skapar företaget kortare ledtider, mer miljövänliga processer och ökad lönsamhet åt sina kunder.

Företaget har verksamheter i Sverige, Finland, Tyskland, Estland, Polen, Tjeckien och Kina.

Bland uppdragsgivarna finns stora bolag som ABB, Epiroc, Getinge, Saab och Siemens.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.095