23948sdkhjf

Cellulosa kan på sikt ersätta aluminium

Stora Enso gör en banbrytande investering i nanoteknik.
Den förkommersiella anläggning vid Imatra bruk i Finland för produktion av microfibrilerande cellulosa (MFC) innebär ett stort framsteg när det gäller innovation inom förnybara material.

Den nya typen av förnybart material ska användas i befintliga och nya unika fiberbaserade pappers- och kartongprodukter, livsmedelsbarriärer och andra eventuella framtida tillämpningar.

Nytänkande
- Den förkommersiella anläggningen för MFC är ytterligare ett tecken på Stora Ensos nytänkande. Den är inte bara ett exempel på nyskapande innovation tillsammans med institutioner och universitet till gagn för konsumenter och
till och med vår jord, säger Stora Ensos CEO Jouko Karvinen

Han tror också att i takt med att Stora Enso fortsätter att förnya och utmana sig själv kan användningen av det förnybara materialet på längre sikt mycket väl utvidgas till att ersätta dagens fossilbaserade material såsom plast och vissa specialtillverkade kemikalier, samt aluminium.

- Revolution i stället för evolution, säger Stora Ensos CEO Jouko Karvinen.

10 miljoner euro
Projektet med microfibrilerande cellulosateknik uppskattas till totalt cirka 10 miljoner euro, inklusive den förkommersiella anläggningen vid Imatra.

Produktionsstarten vid den nya anläggningen är beräknad till slutet av 2011.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079