23948sdkhjf

Legotillverkare gör en dubbel maskininvestering

Mouldex Plast i skånska Kristianstad är en legoproducent av formsprutad plast. Företaget startades på 1980-talet.

Nu fortsätter de att investera i maskiner och höja kapaciteten.

– Förra året ökade vi omsättningen till över 100 miljoner kronor. Det var bättre än budget. 2014 omsatte vi 60 miljoner kronor så vi har vuxit rejält, säger företagets vd Tomas Persson till Metal Supply.

I maj 2018 installerades en ny formspruta med 1600-tons låskraft från Krauss Maffei på Mouldex för att utöka maskinkapaciteten.

Inom kort kommer leverans av två stycken formsprutor med låskraft på 1000-ton, denna gång också av märket Krauss Maffei. Det här innebär ett komplement till deras nuvarande maskinpark och utökad kapacitet.

– Vi tittar på nya affärer. Det är viktigt att ha lite överkapacitet, säger Tomas Persson.

Det här tillskottet täcker upp behovet mellan deras 800-tons maskiner och 1300-tonaren. Nu står de rustade att kunna ta in fler projekt i sin produktion.

– Vår specialitet är stora produkter. Vi har mycket jobb att göra. Det handlar om nya projekt med befintliga kunder, säger Tomas Persson.

Huvudinriktningen är stora och tekniskt avancerade produkter med höga krav på ytfinish. Mouldex formsprutar plastdetaljer till välkända nordiska industri- och designföretag.

De kan formspruta detaljer från ett par gram upp till över tio kilo i skottvikt. Maskinparken består av 25 formsprutningsmaskiner med låskraft mellan 50 och 1600 ton, vilket ger en bredd i det segment de verkar inom.

Företaget har ett centralt materialhanteringssystem med en effektiv torkutrustning samt flexibilitet att hantera material i såväl silos, bigbags, oktabiner och säckar.

– Jag har inte märkt någon avmattning. Våra kunder går bra. Men det är klart att det finns lite oro i och med att byggbranschen viker, säger Tomas Persson.

Vid sidan om formsprutningsavdelningen har de byggt upp en monteringsavdelning där diverse eftermontering och sammansättning sker i syfte att ge kunden ytterligare möjligheter att minimera sin leverantörsbas.

– Ett 10-tal kunder står för 80 procent av vår omsättning, säger Tomas Persson.

Mouldex har varit leverantör till Toyota Material Handling Manufacturing Sweden av formsprutad plast ända sedan 1990-talet.

De har även formsprutat och monterat utrustningsväskor sedan 1990-talet till Trimble.

Vidare har de varit en leverantör till Flokk sedan många år tillbaka.

De är också ny leverantör till Fora Form.

– Vi har en differentierad kundstock. Det är viktigt med riskspridning, säger Tomas Persson till Metal Supply.

Saxe Group har förmedlat affären.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.095