23948sdkhjf

Projektkursen för maskinstudenterna lönade sig

Den betalade sig för både studenter och företag.
Under läsåret 2017/2018 har maskinstudenter vid BTH, Blekinge Tekniska Högskola, gjort ett projektarbete med företaget Brodd Automation.

– För oss är det jätteviktigt att få komma ut och lära känna företagens verklighet redan under utbildningen, säger Adam Backman, som tillsammans med Nils Söderström, Filip Gustafsson och Alexander Balog precis avslutat projektkursen och sitt tredje år på civilingenjörsutbildningen i maskinteknik vid BTH.

Projektkursen är en påbyggnad från höstens kurs i Innovativ och hållbar produktutveckling.

– Jag hade en idé kring ett projekt som visade sig passa bra in projektkurserna. Det handlade i stort om att titta på förbättringar vad gäller Brodds plåtseparator, bland annat undersöka om ändringar i rörelsemönstret och de olika kurvorna skulle kunna innebära förbättringar av produkten, säger Brodde Bengtsson som är vd för Brodd Automation, enligt ett pressmeddelande.

3D-printade prototyper kan i det här sammanhanget vara ett värdefullt verktyg. Plåtseparatorn kan vid en första anblick verka enkel men så är det inte i verkligheten.

– Vi fick en kravspecifikation från Brodde på separatorn vad gäller pris, storlek och vad den måste klara för att vara konkurrenskraftig på marknaden, och vi märkte snabbt att det var svårt att lägga till en massa saker, då det ökade på både kostnaden och storleken, säger Adam Backman.

I sitt arbete med förbättringar gjorde studenterna uppemot 40 olika prototyper. Det skedde genom att använda sig av 3D-printning och skriva ut prototyper i PLA-plast.

Brodde är mycket nöjd med samarbetet som han menar har gett företaget nya idéer att vidareutveckla.

– Jag kommer att jobba vidare med den här kurvan som studenterna testat. Även hur de konstruerat prototypen, att tillverka den i tre delar, är en klart intressant idé, säger han enligt ett pressmeddelande.

Brodd Automation är ett automationsbolag som arbetar med styckvis plåtseparering av icke magnetiska och magnetiska plana ämnen. Det kan handla om till exempel aluminiumplåt, rostfritt, plastskivor och hårdpressad papp. Företaget har varit verksamt i över 40 år och arbetar mycket med fordonsindustrin som kund. Brodd Automation är medlem i teknikklustret Techtank som är verksamt i södra Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.097