23948sdkhjf

Tar hem produktion till Sverige

Svenska Woods flyttar tillverkningen från Kanada till Mariestad i Västergötland.
Företaget tillverkar produkter för luftvård. Det är produktionen av avfuktare som nu tas hem till Sverige. Woods tar över delar av Electrolux tidigare fabrik i Mariestad. Invigning sker den sista maj.

– Vi anställer runt tio medarbetare i fabriken. Sedan investerar vi runt fem miljoner kronor i verktyg. Prodma har cirka 90 personer som jobbar där sedan tidigare, säger Woods vd Patrik Tedsjö till Metal Supply.

Enligt företaget är antalet fabriksanställda genom det här nu på samma nivå som när Electrolux bedrev egen produktion. Enheten i Mariestad bedöms också klara av att producera mer än den i Kanada.

– Vi ser stora fördelar med att tillverkningen flyttas till Sverige. Den spetskompetens och högteknologiska utrustning som krävs finns att tillgå på lokal nivå vilket leder till effektiviseringar och driver utvecklingen. I och med flytten från Kanada så kommer vi närmare marknaden och bidrar till att gynna den lokala industrin, säger Patrik Tedsjö enligt ett pressmeddelande.

Svenska underleverantörer tillverkar flera av de komponenter som ingår i avfuktarna. Till exempel är styrsystemet utvecklat ihop med ett svenskt företag som också tillverkar kretskortet.

Det luftfilter som avlägsnar partiklar och mögelsporer ur luften tillverkas i Trollhättan. Även avfuktarens tank som är i miljövänlig plast är levererad av svenska leverantörer. Vidare är förpackningsmaterialet till alla produkter levererat av svenska leverantörer.

– Miljöaspekten är en viktig del i vårt arbete och efterfrågas av både återförsäljare och konsumenter. Genom den nya anläggningen och närheten mellan de olika funktionerna i försörjningskedjan undviker vi även långa och utsläppstunga transporter, säger Patrik Tedsjö.

Woods omsätter drygt 100 miljoner kronor och har 22 medarbetare. Produkterna finns hos runt en halv miljon kunder inom industrin och hushåll.

Företagets produktionsyta är på 35 000 kvadratmeter vilket inkluderar viss lageryta.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.392