23948sdkhjf

Automatiserar för 6 miljoner kronor

Investeringen säkerställer enligt företaget att tillverkningen kan behållas i Sverige.
Hörby Bruk investerar 6 miljoner kronor i en ny presslina. Den ska användas för att tillverka en av företagets mest kända produkter – skottkärran Ekeby. Tätorten Hörby ligger i Skåne län ungefär 3,5 mil nordost om Lund och 4,4 mil sydväst om Kristianstad.

Anläggningen invigs nu i december. Med hjälp av den säkerställs produktion i Sverige på lång sikt, enligt företaget.

– Vi stod inför ett beslut om vi skulle köpa in korgarna i plåt till skottkärrorna eller om vi skulle ta en stor investering och modernisera den egna tillverkningen. Vi kom fram till att om vi skulle kunna säkerställa fortsatt hög kvalitet, ha full kontroll och låta en känd svensk produkt fortsätta vara svensk, så var den egna investeringen den enda rätta vägen, säger företagets vd Göran Sjöberg enligt ett pressmeddelande.

Hörby Bruk har gjort flera automationsinvesteringar under de senaste åren.

– Den nya presslinan är automatiserad vilket är en förutsättning för att i dag och i framtiden kunna producera relativt enkla produkter i ett högkostnadsland som Sverige, säger Göran Sjöberg enligt pressmeddelandet.

De befintliga pressarna som är från 1960-talet har renoverats och utrustats med nya verktyg och hydrauliksystem. Tillsammans med ett robotsystem som har specialbeställts görs hela processen i ett steg jämfört med som tidigare i fyra steg. Tanken är att det ska innebära en ökad effektivitet, driftsäkerhet och flexibilitet.

Hörby Bruk tillverkar produkter i affärsområdena transport, lek och trädgård. Huvudprodukterna är skottkärror, magasinkärror och gungor. Företaget har anor ända tillbaka till år 1920 och från produktionsanläggningen i Hörby distribueras årligen omkring 200 000 enheter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125