23948sdkhjf

Satsning skapar ett 60-tal arbetstillfällen

Investerar minst 50 miljoner i en ny anläggning för tillverkning av lastpallar.
Hörby Bruk och systerbolaget Lightning Nordic går tillsammans in i en helt ny bransch.

Tätorten Hörby ligger i Skåne län ungefär 3,5 mil nordost om Lund och 4,4 mil sydväst om Kristianstad.

Företaget gör en investering i en ny anläggning i Hörby där lastpallar ska tillverkas. Vid full produktion förväntas enheten ha ett 60-tal medarbetare. Pallarna kommer att ha en trästomme av lättviktsmaterial som sprutas med så kallad polyurea vilket är ett kompositmaterial som ska ge en mycket hård och hållbar yta.

– Vi räknar med att investera minst 50 miljoner kronor. Före vi kan vara i gång behöver vi ha en del tillstånd på plats – bland annat behöver det ske en miljöprövning. Det kommer nog ta två år och då startar vi upp i mindre skala med 10-15 medarbetare. Sedan tar det nog ett år till före vi är igång i full skala, säger företagets vd Göran Sjöberg till Metal Supply.

Tekniken är patenterad och tanken är att den ska ge upphov till ekonomiska vinster. Det här ska bli en helt ny produkt i lastpallsbranschen.

– Pallarna blir upp till 75 procent lättare än traditionella lastpallar i trä. De beräknas hålla upp till mellan fem och tio gånger längre och den enorma mängd trä som går åt i dag minskas radikalt. Vår vision är att bli marknadsledande på lättviktspallar och när produktionen är fullt utbyggd räknar vi med att ha anställt ett 60-tal personer. Världsmarknaden för lastpallar är enorm med en cirkulation i dag på cirka fem miljarder pallar, säger Göran Sjöberg.

Hörby Bruk tillverkar produkter i affärsområdena transport, lek och trädgård. Huvudprodukterna är skottkärror, magasinkärror och gungor. Företaget har anor ända tillbaka till år 1920 och från produktionsanläggningen i Hörby distribueras årligen omkring 200 000 enheter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062