23948sdkhjf

Svensk växt i Kina gynnar Sverige

Enligt en ny rapport från Teknikföretagen expanderar och nyanställer svensk industri i Kina i snabb takt och flera företag har även ökat eller bibehållit antalet anställda i Sverige.
Teknikföretagens nya rapport ”Swedish Industrial Corporations in China – 2010 Situation Report” är en uppföljning och uppdatering av rapporten ”Svenska företag i Kina - vad betyder de för produktionen i Sverige?” (2005).

Rapporten bygger på intervjuer med företagsledare i Kina och Sverige och omfattar teknikföretag med 550 000 anställda runt om i världen, varav 87000 i Sverige och 41000 i Kina.

Fyra av tio ökar även i Sverige
Ökningstakten av antalet anställda i Kina är lika stor som för fem år sedan och som då innebar en ökning från knappt 10 000 till nära 20 000 anställda.

Sedan dess har det blivit ytterligare drygt 20 000 fler anställda i Kina.

I Sverige har 60 procent av företagen minskat antalet anställda men samtidigt har fyra av tio företag ökat eller bibehållit antalet anställda i Sverige.

Detta skiljer sig från den breda och mer generella nedgången i industrin under 2000-talet och särskilt efter finanskraschen.

Positivt för Sverige
Den kinesiska marknaden är redan av stor betydelse för svensk industri.

Tillgång till denna gigantiska marknad och även till en snabbt växande inhemsk kompetens av ökad betydelse för FoU och innovationsklimat, är exempel på framgångsfaktorer.

Studien av företagens snabbt expanderande verksamhet i Kina visar att detta på flera sätt påverkat verksamhen i Sverige positivt.
Enbart det faktum att Kina satsar stort på infrastruktur i bl.a. transportsektorer, telekommunikation och kraftgenerering innebär stor efterfrågan på såväl kompetens som produkter inom områden där svenska teknikföretag är väl etablerade.

Samma sak gäller den stora efterfrågan på maskiner och andra investeringsvaror när bil- och annan tillverkningsindustrin växer i Kina.

Lönekostnader är av mindre betydelse
Låga lönekostnader är däremot en faktor av allt mindre betydelse för svenska teknikföretags etablering och expansion i Kina.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078