23948sdkhjf

Svenska bilsäkerhetsföretaget investerar nära 130 miljoner kronor

Snabbväxande marknadsledarens investering avser digitala startupbolag verksamma inom markbundna transportlösningar.
Autoliv investerar i Autotech Ventures, en fond som fokuserar på fordonsindustrin och ska komplettera företagets egen innovationsstrategi, främst inom områdena aktiv säkerhet och självkörande bilar.

Affärsområdet Electronics har vuxit snabbt och står i dag för drygt 20 procent av företagets intäkter. För omkring 15 år sedan tog Autoliv sina första steg inom fordonselektronik. Sedan dess har företaget vuxit till en ledare inom ett antal fordonselektroniska segment, såsom produkter och teknologier för aktiv säkerhet, självkörande bilar samt elektronik som används inom passiv säkerhet.

Framgången har byggts både genom organisk tillväxt och förvärv. När innovationstakten ökar ytterligare är investeringar i specialfonder ett sätt att ligga i framkant på framväxande trender och att kunna dra nytta av externa innovationer.

– Fordonsindustrin genomgår en tid av förändring som är utan motstycke. När fokus på autonom körning, miljöhänsyn och delad mobilitet ökar och kombineras uppstår helt nya möjligheter för industriledare som Autoliv. Fonden Autotech Ventures ger oss möjlighet att granska ett stort antal innovativa startupbolag, främst inom automation och autonom körning som är kärnan i vår strategi, säger Jan Carlson, styrelseordförande, vd och koncernchef för Autoliv.

Förutom potentiell finansiell avkastning erbjuds större investerare som Autoliv en bred exponering av nya affärsmöjligheter, rätt till saminvestering i fondens nystartade bolag, oberoende åsikter om startupbolag samt en snabb beslutsprocess.

Autoliv är världens ledande bilsäkerhetsföretag. Företaget och dess dotterbolag utvecklar och tillverkar bilsäkerhetssystem till alla större biltillverkare i världen. Tillsammans med sina samriskbolag har Autoliv mer än 80 anläggningar med 70 000 medarbetare i 27 länder. Dessutom har företaget 22 tekniska centra i tio länder runt om i världen med 19 krockbanor, vilket är fler än något annat bilsäkerhetsföretag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.141