23948sdkhjf

Ett steg närmare brytning för Copperstone

Länsstyrelsen i Norrbotten har sagt ja till bearbetningskoncession vid Eva-fyndigheten utanför Glommersträsk.
Nu närmar sig en tioårig process sitt slut. Länsstyrelsen i Norrbotten har tillstyrkt den bearbetningskoncession av Eva-fyndigheten som nu Bergsstaten ska ta ställning till.

Länsstyrelsen anser att områdets fyndigheter är av riksintresse och därför bör koncessionen beviljas, men kommer med villkor för den rennäring som finns i området.

– Verksamheten kommer att påverka rennäringen men genom de skydds- och kompensationsåtgärder som redovisas bedömer vi att det går att bedriva rennäring i området även i fortsättningen, säger länsråd Johan Antti i ett yttrande.

Även miljökvalitetsnormerna för vattnet i området måste säkras genom att Bergsstaten sätter upp villkor som säkerställer detta, skriver Länsstyrelsen i Norrbotten.

– Vi är mycket tydliga i vårt yttrande om att dessa grundläggande åtgärder måste vidtas för att bearbetningskoncession ska kunna beviljas, säger Johan Antti.

Från Copperstone Resources sida är man nöjda och hoppas att beslut hos Bergsstaten inte ska dröja.

– Länsstyrelsens i Norrbotten tillstyrkande till koncession Eva K nr 1 är ett välkomnat och mycket glädjande yttrande till Bergsstaten. Vi ser med tillförsikt fram emot en skyndsam process hos Bergsstaten och arbetar oförtrutet vidare med projektutvecklingen på området, säger Copperstones ordförande Michael Mattsson i ett pressmeddelande.

Om Bergsstaten beviljar koncessionen är det ändå en bit kvar till utvinning i området. Först ska mark- och miljödomstolen ge tillstånd enligt miljöbalken och därefter kan en markanvisning ske.

Glommersträsk ligger i Arvidsjaurs kommun nära gränserna mot Skellefteå och Älvsbyn. I huvudsak har zink, koppar, bly, silver och guld påträffats i i Eva-fyndigheten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.081