23948sdkhjf

Startar projekt inom gjutna material och gjuteriteknik

Bland inblandade företag finns Volvo, Husqvarna, Kongsberg, Stena Aluminium och Ahlins i Habo.
Jönköping University startar ett nytt projekt inom gjutna material och gjuteriteknik med flera globala företag i Jönköpingsregionen. Det framgår av ett pressmeddelande.

De företag som deltar är Volvo, Husqvarna, Fagerhult, Kongsberg, Comptech, Fueltech, Stena Aluminium och Ahlins i Habo.

Sedan sex år tillbaka finns den så kallade forskningsprofilen Compcast på Tekniska Högskolan vid Jönköping University.

Forskningen inom denna har varit inriktad på hur gjutprocessen påverkar materialets egenskaper och modellering för bättre utformning av komponenter.

KK-stiftelsen bidrar med 18 miljoner kronor och arbetet i det treåriga projektet går nu alltså vidare.

– Företagen går in med samproduktion motsvarande den volym som finansiärerna går in med. Finansieringen på 18 miljoner kronor går direkt till högskolan, uppger Anders Jarfors, professor i material och tillverkning vid Tekniska Högskolan, för Metal Supply.

Genom en utvecklad förmåga att beskriva egenskaperna hos en komponent ska projektet innebära att möjligheterna ökar att förutsäga sprickbildning på grund av utmattning redan så tidigt som i designprocessen.

– I dag ökar kraven mer och mer på att till exempel bilar ska vara lättare för att klara övergången mot eldrivna fordon, och att verktyg och telekomprodukter ska väga mindre. Detta ökar betydelsen av rätt material och design. I en lättare komponent blir alltid materialet mer belastat och det blir ännu viktigare att kunna förutspå en komponents livslängd då detta påverkar garantikostnader och reservdelsbehov, säger Anders Jarfors.

Utmattning uppges i dag vara den vanligaste begränsningen för användning av gjutna komponenter. I projektet kommer detta fenomen att studeras både vid rumstemperatur och vid förhöjda temperaturer för att utveckla ny metodik för modelleringen. Arbetet sker i nära samarbete med företagen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.172