23948sdkhjf

Made in Sweden = förstaklassig kvalitet

Det är Appro och Momentos framtidsvision när de i ett nytt samarbete satsar på svenskt stål och svensk tillverkning för att minska haverierna på vindkraftsområdet.
Appros VD Peter Fjordman har tillsammans med Torbjörn Palmberg, vd på Momento under en längre tid fört en diskussion om svårigheterna för svenska företag att ha full koll på kvaliteten, när produktionen sker utomlands.

– Varvs- och energikriserna på 1970-talet gjorde att tillverkningen av fästelement flyttade utomlands. Kraven på låga kostnader inom industrin idag, har skapat utrymme för billiga, importerade fästelement av varierande kvalitet säger Peter Fjordman som också är expert på sammanfogningar inom branscher med extrema krav på säkerhet.

Pris fokus
Enligt Fjordman försköts också makten över valet av fästelement från ingenjörer och tekniker till ekonomer och inköpare när tillverkningen flyttade utomlands vilket har gjort att lågt pris blivit viktigare på bekostnad av teknisk prestanda.

Och stora avstånd när det gäller geografi, språk och inte minst kultur har också gjort det svårt att upprätthålla en kontinuerligt hög kvalitet, berättar Fjordman.

– Dessvärre har det även här i Europa blivit mycket fokus på pris istället för kvalité och den bästa totallösningen. Billigt är allt för ofta dyrt när det kommer till att optimera tillverkningskostnaden. Man bör väga in livslängden av produkten samt säkerhetsaspekterna också i totalkalkylen. Det är just detta synsätt som vi vill visa företagen att med rätt krafthylsa och skruv kan man sänka sina monteringskostnader rejält förtydligar Palmberg.

Från ord till handling
Palmberg och Fjordman har nu gått från ord till handling och börjat tillverka Appmo – skruven.

- För att återupprätta begreppet svensk kvalitet, säger Fjordman.

Momento och Appro har även påtagit sig uppgiften att inte bara utbilda sina kunder, utan även andra aktörer i deras egen bransch.

Fjordman säger att om vindkraftstillverkarna haft den systemsyn de förordar, hade många olyckor kunnat undvikas och stora summor inte behövt bindas i skadegarantier.

Lever som han lär
Företaget Appro som tillverkar fätelement lever som Peter Fjordman lär.

Företaget har intima samarbeten med andra viktiga leverantörer, som till exempel tillverkare av hydrauliska åtdragningsverktyg och smörjmedel förutom krafthylsor, just för att kunna leverera säkra helhetslösningar på krävande sammanfogningsuppgifter.

– Det faktum att Momento tillverkar Appmo här i Sverige och med svenskt stål medför inte bara fler arbetstillfällen, det gör att vi och våra kunder kan känna oss trygga när det gäller kvaliteten, avslutar Fjordman.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079