23948sdkhjf

Roboten har frigjort 150 arbetstimmar på fyra månader

Väntetiderna i produktionen har kortats ned och arbetsmiljön är bättre.
Under ett halvår har det danska tryckeriet InPrint haft hjälp av en UR10-robot. Det har inneburit kortare väntetider i produktionen, bättre arbetsmiljö och det uppges även ha frigjort 150 arbetstimmar på fyra månader.

InPrint är ett mellanstort tryckeri med 15 anställda. De verkar som totalleverantör av trycksaker och utför vitt skilda tryckuppdrag som ofta innebär många lyft och mycket väntetid medan pressarna kör.

Søren H. Nielsen, som är ansvarig för InPrints storformatsproduktioner, hade länge funderat på var i produktionen en samarbetande robot skulle göra störst nytta. Svaret kom till slut.

– I samband med ett större uppdrag för Joe & The Juice, som vi trycker storformat åt, gick det upp för mig att här skulle det vara vettigt att implementera en samarbetande robot. Under ett sådant uppdrag tar det fyra minuter att trycka varje objekt och under dessa fyra minuter står vår tryckare bara och väntar på klarsignalen från maskinen. Sedan tar han ut objektet och lägger in ett nytt – och väntar igen. När jag gick förbi honom stod han för det mesta och väntade, säger Søren H. Nielsen.

Han räknade ut att tryckeriet skulle kunna frigöra två timmar om dagen under ett sådant uppdrag bara genom att låta en robot ta över tryckarens manuella lyft.

I oktober förra året kontaktade han en distributör för ett pris på den största roboten eftersom det krävdes en viss räckvidd för storformatsproduktionen. Nästa dag beställde han den – och inom tre dagar levererades UR10-roboten.

Søren H. Nielsen kunde själv montera, programmera och integrera roboten med existerande maskinvara. Roboten är lättprogrammerad och gränssnittet är enligt honom logiskt och mycket intuitivt.

Med en räckvidd på upp till 130 centimeter är UR10 den största av robotarna från Universal Robots. Den automatiserar processer och manuella arbetsuppgifter då precision är avgörande. Med hjälp av en inbyggd funktion kan roboten gripa plåtarna och placera dem med stor precision i tryckpressen.

– Vi har kört 4 500 plåtar i den ena pressen sedan december och roboten hanterar plåtarna med en genomsnittstid på två minuter. Det innebär att vi sedan december har frigjort 150 arbetstimmar genom att låta roboten ta över arbetet. Det motsvarar cirka 45 000 danska kronor bara i frigjord tid, säger Søren H. Nielsen.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.095