23948sdkhjf

FKG:s förslag om betalningstider förordas av experter

67 000 nya jobb kan skapas om betalningstiderna normaliseras.
67 000 nya arbetstillfällen kan skapas om betalningstiderna i näringslivet normaliseras till räntelagens 30 dagar netto. Bara inom leverantörsindustrin skulle 3 miljarder kronor i räntor frigöras årligen för investeringar.

Fordonskomponentgruppens förslag att koppla en uppförandekod till kravet på hållbarhetsredovisning för större – börsnoterade och publika – bolag kan vara nyckeln till att lösa problemen med allt längre betalningstider i näringslivet. Flera bransch- och intresseorganisationer ställer sig nu bakom förslaget som är ett alternativ till lagstiftning.

– Att de små företagen tvingas att agera bank till storföretagen ligger som en våt yllefilt över jobbskapande och tillväxt, säger Fredrik Sidahl, vd för leverantörsorganisationen Fordonskomponentgruppen, FKG.

Enligt organisationen är det cirka 1 600 aktiebolag, börsnoterade och publika aktiebolag, som skulle beröras direkt av deras förslag om att i den obligatoriska hållbarhetsredovisningen uppge att man följer uppförandekoden för betalningstider. Det skulle därmed innebära både ett socialt och ekonomiskt ansvar att betala i tid. Även om det stora flertalet företag inte omfattas av själva kravet skulle de även komma att följa koden eftersom den kommer att uppfattas som gängse, praxis, menar FKG.

– Arbetet med att finna en alternativ, frivillig, lösning till hård lagstiftning pågår som bäst och inom kort ska ett slutgiltigt alternativ ligga framme, säger Fredrik Sidahl som ingår i den sektorsammansatta arbetsgruppen som arbetar med en uppförandekod med den forne Metall-basen Göran Johnsson som är regeringens samordnare.

I gruppen ingår även Svenskt Näringsliv, Företagarna, SINF, ALMEGA, Teknik & Designföretagen, FAR med flera.

Ansvarig minister, närings- och innovationsminister Mikael Damberg, uppges se allvarligt på de allt längre betalningstiderna inom näringslivet. Framför allt de större industriföretagen utnyttjar sin dominerande ställning. Detta genom att diktera betalningsvillkoren mot sina leverantörer. Det här kan strida mot konkurrenslagstiftningen.

– Han, Mikael Damberg, är angelägen om att finna en lösning. Helst vill han att parterna ska komma överens utan lagstiftning innan semestern. Det är där som en uppförandekod speciellt avseende betalningstider kommer in, säger Fredrik Sidahl.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062