23948sdkhjf

Toppår för tunga lastbilar – går mot all time high

Efter bara fyra månader in på året skriver Motorbranschens Riksförbund, MRF, upp prognosen kraftigt för nyregistrerade tunga lastbilar.
Med upprevideringen går andelen nyregistrerade över 16 ton då från prognostiserade 5 600 till 6 000 tunga lastbilar, en ökning med med hela sju procent.

Den svenska högkonjunkturen smittar av sig även på lastbilsförsäljningen, menar MRF:s styrelse för Tunga fordon i sin uppdaterade prognos.

I fjol nyregistrerades totalt 5 913 tunga lastbilar över 16 ton. Hitintills i år, januari-april, har 1 915 nyregistreringar skett, jämfört med 1 866 för samma tid i fjol - en uppgång med tre procent.

– Marknaden drivs av hushållens inköp av både varor och tjänster, investeringar inom bygg och ovanligt stora infrastrukturprojekt, samt industrins generellt ökande efterfrågan av transporttjänster, säger Lennart Börjesson, ordförande i MRF:s styrelse.

Det finns dock flaskhalsar som hämmar utleveranserna till kund. En trång sektor är nämligen påbyggarnas kapacitet. De har redan nästan fulla orderböcker för året, och en åkare som nu beställer ett individuellt ekipage med påbyggnation, kan få vänta till efter årsskiftet, säger Lennart Börjesson och tillägger att de ledande marknadsaktörerna, Volvo LV, Scania och Mercedes-Benz, kan med startklara så kallade komplettfordon öka möjligheterna till snabbare leverans.

– Vi närmar oss all time high och om årets prognos slår in så kommer 2017 att bli det tredje bästa året någonsin för tunga lastbilar, säger Johan Holmqvist, Bilhandelsansvarig på MRF.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.14