23948sdkhjf

Västerås kan få batterifabriken

Göteborg, Gävle, Luleå, Malmö, Mariestad-Skövde, Norrköping och Skellefteå är andra orter som övervägs.
Företaget Northvolt som vill bygga en enorm batterifabrik någonstans i Sverige har nu utsett åtta tänkbara svenska kommuner som kan få jätteetableringen och Västerås är en av de utvalda. Det framgår av ettt pressmeddelande.

Från början fick tjugo svenska kommuner frågan om de ville bygga fabriken. De fick då presentera de lokala förutsättningarna vad gäller mark, el, arbetskraft, hamn och kommunikationer.

Även två orter i Finland är möjliga.

Förutom Västerås kommer Northvolt att gå vidare i diskussionerna med Göteborg, Gävle, Luleå, Malmö, Mariestad-Skövde, Norrköping och Skellefteå.

– Vi står inför en unik möjlighet att bygga upp en ny industri som bidrar till att påskynda omställningen till ett fossilfritt samhälle, som samtidigt bidrar till att skapa utveckling, tillväxt och tusentals nya jobb. Vi har pratat med ett fyrtiotal kommuner och går nu in i djupare samtal med åtta svenska och två finska kommuner. Det är en process med högt tempo, vilket är helt nödvändigt för att vi ska kunna inta en ledande roll på den europeiska marknaden, säger Northvolts vd Peter Carlsson.

Att bygga en storskalig fabrik för batteritillverkning ställer exceptionellt höga fysiska krav. Det handlar bland annat om grundläggande förutsättningar som befintlig mark lämpad för industriell verksamhet, access till stora mängder elkraft och tillgång till vatten för bland annat kylning samt goda förutsättningar för att klara miljöprövning och andra tillståndsprövningar.

Northvolt kommer att behöva anställa ett stort antal högspecialiserade ingenjörer, många från Asien eller USA där ledande specialister inom batteriproduktion finns. Förutsättningarna för att kunna attrahera denna typ av talanger till fabriken är central.

Projektföretaget tror att de kommer att ha uppemot 3 000 medarbetare och flera tusen därutöver med underleverantörer inräknat.

Före sommarsemestern ska Northvolt ha valt ut var etableringen ska ske.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062