23948sdkhjf

Bodenbolaget installerar flera maskiner

Systemet förbränner hästgödsel och följer nya EU-direktiv.
Swebo Bioenergy har installerat flera system för förbränning av hästgödsel där den största marknaden för närvarande är England, där systemet blev godkänt under 2016. Det framgår av ett pressmeddelande.

Bolaget lanserar nu på bred front vad som uppges vara det enda system i liten skala som följer EU.s nya direktiv gällande emissioner och utsläpp av stoft då det gäller eldning av animaliska biprodukter (bland annat hästgödsel).

Swebo Bioenergy har också utvecklat ett styrsystem som gör att de kan ge support till sina kunder och även styra pannan över internet, där bland annat kontinuerlig bildövervakning av brännkammarens förbränning sker över nätet.

Första steget mot eldning av hästgödsel tog de 1997 när de skulle utveckla pannan för förbränning av blöta bränslen. I första hand handlade det då om restprodukter från skogen. Vd:n Mikael Jansson var på den tiden engagerad i Bodens ridklubb och han insåg att många häststallar skulle få problem med avsättningen av hästgödsel när deponering inte längre skulle finnas som alternativ.

– Eftersom vi är lite yrkesskadade frågade vi oss direkt: går det inte att elda det där?, säger Mikael Jansson.

I dag har Swebo Bioenergy ett modernt labb i Boden där kontinuerlig utveckling sker för att ta ytterligare steg i miljöns riktning.

De har satsat mycket på forskning och utveckling och EU har nu gett klartecken för eldning av restprodukter från lantbruk, hästgårdar, hönserier och slakterier. Bolaget har därmed på allvar börjat marknadsföringen och försäljningen. Intresset beskrivs som väldig omfattande.

Vid årets slut 2017 har de 20 anläggningar i drift samt ett 10-tal till på order som det ser ut nu.

– Det är mycket som har hänt dom senaste tre åren, och nu med EU:s nya godkännande så har det bara smällt till, och det är i första hand England som för dagen är största marknaden, då det var England som var först ut att godkänna vårt system, säger Mikael Jansson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063