23948sdkhjf

Industri och innovationscommunity möts i Västerås

Ett ekosystem har skapats där mindre teknikföretag kan växa och vidga sig på en global marknad.
I september förra året invigdes ABB:s tillväxthub Synerleap i Västerås. Etableringen ska innebära nya möten mellan industri och innovationscommunity. Det rapporterar Ny Teknik.

På ABB:s forskningscenter Corporate Research i Västerås har ett flertal innovationer tagits fram inom robotik och teknik för kraftöverföring.

Synerleap ska ge ABB tillgång till innovativ teknik och tillväxtdrivna entreprenörer samtidigt som startup-företagen i Synerleap får chans att ta del av företagets nätverk, laboratorier och kunskap.

Det ska innebära ett ekosystem där mindre teknikföretag kan växa och vidga sig på en global marknad inom de tre områdena industriautomation, robotik och energi.

– Tillväxthubben är ett naturligt, mycket spännande steg för ABB. Vi ser stora möjligheter där entreprenörskap i kombination med digitaliseringen skapar nya förutsättningar för innovation för oss på ABB, säger ABB:s Sverigechef Johan Söderström till tidningen.

Med i tillväxthubben finns flera aktörer, bland annat Vinnova, Robotdalen, Automation Region, Almi Företagspartner, Västerås Science Park, Mälardalens högskola, forskningsinstitutet RISE och Create Business Incubator.

Rent praktiskt innebär Synerleap att företag som söker och blir antagna får flytta in i hjärtat av ABB:s forskningscenter.

Totalt finns omkring 25 företag med i Synerleap. Fyra var klara redan från starten - Gleechi, Evothings, Mobilaris och NODD och nu är antalet företag redan tio.

Mobilaris arbetar med positionering nere i gruvor och har redan system installerade över hela världen. Den unga startupen Suncom Garage idé är att styra robotar på distans med hjälp av virtual reality-utrustning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.156