23948sdkhjf

Tillverkaren från slutet av 1800-talet i konkurs

Fordonsindustrin har genom åren varit viktiga kunder för dem.
Igelfors Bruks, baserade i tätorten Finspång i Östergötland, har begärts i konkurs och personalen har sagts upp. Det rapporterar Norrköpings Tidningar.

Finspång är en gammal bruksort med flera större industrier som till exempel Siemens Industrial Turbomachinery, Gränges, Aurubis, Sapa och SSAB.

–  Huvudorsaken till konkursen säger företaget beror på investeringar som gjorts med löfte om order som sedan aldrig blivit av. Det ska speciellt vara en kund som inte fullföljt det som Igelfors Bruk hade förväntat sig, säger konkursförvaltaren Anders Sandberg vid advokatfirman Lindahl i Örebro till tidningen.

Konkursförvaltaren uppger sig ha haft kontakt med tre olika intressenter som skulle kunna tänka sig att köpa bolaget.

Verksamheten fortsätter tills vidare under ledning av konkursförvaltaren. Det uppges finnas en del jobb kvar att göra för tillverkaren.

Igelfors Bruks bildades så tidigt som i slutet av 1800-talet. Från början präglades verksamheten kring produktion av liar. Vid sekelskiftet tillverkades drygt 250 000 liar per år.

Fram till 1950 var lien företagets dominerande produkt. Men i takt med jordbrukets omvandling minskade efterfrågan alltmer och den sista lien som smiddes i Igelfors lämnade bruket 1972.

Därefter tog andra produkter över och bolaget började alltmer att producera detaljer för andra företags räkning. Kunder som exempelvis Volvo och Saab-Scania försågs med smidda detaljer till sina lastvagnar och traktorer.

Fordonsindustrin har genom åren varit en viktig marknad för Igelfors Bruk där bruket specialiserat sig på att ta fram olika typer av rotationssymmetriska artiklar som delar till hydraulcylindrar och drivlinor samt mer komplicerade smiden till chassiupphängning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063