23948sdkhjf

AIT i Umeå får order på automatiserad logistiklösning

Beställare är Lindbäcks och utrullningen sker vid deras nya gigantiska husfabrik på Haraholmen.
Piteåbaserade Lindbäcks kommer att installera en ny och delvis automatiserad logistiklösning för hantering av volymer i den nya fabriken på Haraholmen och har tecknat avtal med AIT från Umeå. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Tillsammans med AIT har vi tagit fram en anpassad hanteringsutrustning med en helautomatisk truck och en eldriven lyftutrustning. Mycket bra lösningar både för säkerheten och ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Markus Holmlund, logistikchef på Lindbäcks.

AIT utvecklar automatiserade och kundanpassade mobila materielhanteringsutrustningar.

Deras produkter är konstruerade och byggda för att transportera och placera precisionsverktyg, flytta monteringsutrustning, monteringspersonal samt stora flygplansstrukturer under tillverkning.

Bolaget har sedan starten 2006 levererat cirka 200 maskiner plus ett antal designer och delsystem. De har för närvarande cirka 60 anställda inklusive dotterbolagen Umesvets och Umeå Industriteknik.

Maskinutrustningarna klarar av att hantera färdiga husvolymer som är redo för transport till byggarbetsplats. När husvolymen är färdigställd i fabriken kommer den automatiska trucken ta hand om volymen och placera den på en specifik plats i lagret. När volymen sedan ska lastas på lastbil hämtar trucken den aktuella husvolymen.

– Vi gör detta för att säkerställa att husvolymerna alltid lyfts på samma sätt och för att eliminera risken för eventuella skador. Eftersom trucken körs helt automatiskt och kommer att jobba i ett avgränsat område utan personal kommer säkerheten att höjas, säger Markus Holmlund.

Lindbäcks nya fabrik uppges vara Europas modernaste produktionsanläggning för flerbostadshus. Budgeten är på hela 480 miljoner kronor.

Ytan är på cirka 40 000 kvadratmeter inklusive produktion, lager, kontor, restaurang, personalutrymmen med mera. Produktionsanläggningen är planerad att vara i drift strax efter årsskiftet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094