23948sdkhjf

Säffleverkstaden investerar tungt i maskinparken

Ägaren ser en positiv utveckling för mekanikindustrin då allt fler företag tar hem sin tillverkning till Sverige igen.
Verkstaden Aspervall Instrument i Säffle tog i slutet av förra året en ny fräs i bruk för 3 miljoner kronor. Äldre maskiner håller på att fasas ut och flyttas om. Det rapporterar Dagens Industri.

Sedan Lennart Proper köpte verkstaden hösten 2009 har han investerat hela 15 miljoner kronor i att förnya maskinparken.

– Det är absolut inte att enbart skörda, det krävs mycket slit och jobb. Det tar tid, något som syns i resultatet. De senaste två åren har varit en konsolideringsfas, säger han till tidningen.

Bolaget omsätter 20 miljoner kronor och gör ett resultat efter finansiella poster på 0,6 miljoner. De har 14 anställda.

Från att ursprungligen ha varit en finmekanisk tillverkare har bolaget investerat för att kunna tillverka allt fler delmoment i den färdiga produkten och bli en systemleverantör. Det har krävt fler maskiner och ny kunskap i bolaget. Många av de anställda har vidareutbildat sig.

Aspervalls har för närvarande ett fyrtiotal kunder inom processindustrin. Det handlar om namn som BTG, Somas Instrument, Norsk Analys och Palmstiernas.

Bland de produkter som tillverkas finns lägesställare, gasnivåmätare, vattenmoduler och instrument till styr- och reglerutrustning.

Lennart Proper har även en privat industrigrupp och arbetar för att Sverige ska återindustrialiseras. Han menar också att vi i Sverige har ett försprång mot andra länder mot bakgrund av vår industriella tradition.

– Det är en konkurrensfördel och allt fler företag tar hem sin tillverkning till Sverige som ett led i detta. Samtidigt måste industrin engagera sig för att locka ungdomar, säger Lennart Proper till tidningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094