23948sdkhjf

Scania gör sin första riskkapitalinvestering

De kommer över en lösning som ska leda till energibesparingar i industriella tryckluftssystem.
Scanias nybildade corporate venture capital-bolag Scania Growth Capital har genomfört sin första investering. Bolaget går in som ägare i finländska Enersize som genom en egenutvecklad mjukvara för datainsamling och analys ska åstadkomma signifikanta energibesparingar i industriella tryckluftssystem. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Vi ser en stor potential i bolaget och dess möjlighet att utvecklas på den globala marknaden för en energieffektiv och hållbar industriproduktion, vilket även främjar Scanias fortsatta utveckling och tillväxt och ligger i linje med vår vision att ta ledarskap inom hållbara transportlösningar. Enersizes lösning kan bidra till en väsentlig minskning av energiförbrukningen vid såväl Scanias industriella anläggningar som serviceverkstäder, säger Daniel Wedberg, chef för Strategi och Affärsutveckling på Scania.

Hur stor ägarandel får ni i Enersize?

– Gällande ägarandelen så har vi kommit överens om att inte offentliggöra denna i dagsläget, SGC:s ägande kommer bli offentligt i samband med den planerade börsintroduktionen senare i vår då Scania Growth Capital även kommer gå in med mer kapital för att stödja Enersize:s fortsatta tillväxt, uppger Daniel Wedberg för Metal Supply.

Hur stort är bolaget och finns det planer på att snabba på tillväxten där?

– Enersize är just nu i en kraftig tillväxtfas och kapitalet som tillförs nu samt senare i vår vid den planerade börsintroduktionen är vikt åt att accelerera bolagets tillväxt ytterligare. Vår förhoppning är vidare att tillgången till Scanias breda nätverk ytterligare kommer kunna stötta bolagets fortsatta expansion, uppger Daniel Wedberg vidare.

Enersize åstadkommer genom en egenutvecklad mjukvara för datainsamling och analys upp till 30 procent energibesparing i industriella tryckluftssystem.

Industriell tryckluft utgör fem procent av hela världens elkonsumtion, och används i 90 procent av alla fabriker. Enersize delar förtjänsten av energibesparingen med kunden, som inte behöver betala något för lösningen utan enbart dela med sig av gjorda besparingar. Bland Enersizes existerande kunder finns bland andra en av världens största tillverkare av plattskärmar samt välkända biltillverkare och stålverk. Bolaget har huvudkontor i Helsingfors samt ett utvecklingskontor i Lund.

Scania Growth Capital är en corporate venture capital-fond som investerar i tillväxtbolag med strategisk koppling till Scania och Scanias ecosystem av kunder och partners. Fonden investerar i företag som möjliggör transformationen till ett mer miljövänligt transportsystem och i satsningar som kan upptäcka disruptiva teknologier och affärsmodeller.

Scania Growth Capital utvärderar investeringsförslag på bred front. De kan bland annat omfatta bolag med produkter, lösningar eller tjänster inom digitalisering, självkörande fordon, uppkoppling, hybridisering, förnyelsebara bränslen och smarta fabriker.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094