23948sdkhjf

SSAB räknar med en god efterfrågan

Låga lagernivåer tvingar distributörerna att öka sina inköp.
Stålproducenten SSAB bedömer att den amerikanska efterfrågan på grovplåt ska vara god under det första kvartalet, och att distributörer ska öka sina inköp något till följd av låga lagernivåer. Det framgår av bokslutsrapporten.

Även i Europa väntas en god efterfrågan, även om några större lagerförändringar inte väntas hos vare sig slutkunder eller distributörer.

För höghållfasta stål bedöms den underliggande efterfrågan vara relativt oförändrad under det första kvartalet.

Sammantaget förväntas SSAB:s leveranser under första kvartalet bli något högre än under det fjärde kvartalet. Bolagets realiserade priser bedöms öka jämfört med det gångna kvartalet.

SSAB:s rörelseresultat uppgick till 107 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2016. Väntat var enligt SME Direkts prognossammanställning 230 miljoner kronor. Rörelsemarginalen blev 1 procent, att jämföra med väntade 1,7 procent.

Försäljningen uppgick till 14 442 miljoner kronor för perioden. Här låg SME Direkts konsensusprognos på 13 546 miljoner kronor. Styrelsen föreslår ingen utdelning, vilket var väntat.

Att SSAB:s rörelseresultat i det fjärde kvartalet backade med 600 miljoner kronor i förhållande till föregående kvartal kan till "stor del" förklaras till det planerade underhållsstoppet i Oxelösund och det sedan tidigare kända produktionshaveriet där.

– Produktionshaveriet berodde på ett konstruktionsfel i det nyinstallerade kontrollsystemet, vilket resulterade i skadade transformatorer. Valsverket är igång sedan början av februari och diskussioner gällande eventuell kompensation har inletts med försäkringsbolaget, säger vd Martin Lindqvist.

Det fjärde kvartalet påverkades också negativt av lägre priser och lägre marginaler i Nordamerika, skriver SSAB i bokslutsrapporten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.127