23948sdkhjf

Stålbjässen satsar tungt i Hofors

De har investerat 300 miljoner kronor för att möta ökad efterfrågan från vindkraftsindustrin.
Runt om i världen satsas det på allt fler och större vindkraftverk och därmed växer också efterfrågan på allt större kullager och ringar. Stålbolaget Ovako har under de senaste tio åren investerat cirka 300 miljoner kronor för att möta denna ökade efterfrågan.

Med hjälp av investeringarna vid stålverket i Hofors i Gästrikland kan Ovako i dag fördubbla formatet på sina göt (stålämnen) och därigenom tillverka ringar på upp till fyra meter i diameter. Det nya formatet möjliggör produktion av stora vindkraftverk på 3 miljoner watt (MW) som kan försörja upp till 750 villor med elektricitet under helt år.

Ovakos stålproduktion är sedan 50 år 100 procent skrotbaserad.

Bolaget uppger att deras rena stål har signifikant bättre mekaniska egenskaper jämfört med konventionellt stål. Det innebär att nya designmöjligheter skapas för bland annat vindkraftsbranschen. Med Ovakos stål klarar kullagren högre tryck och längre perioder av mekaniska påfrestningar utan service, vilket är viktigt då de ofta är placerade i vindkraftverk till havs och på andra ställen som är svåra att komma åt.

Nu på torsdag inviger Ovako en ny produktionsprocess kallad stora göt, vid stålverket i Hofors.

Ingivningen som startar kl.17.00, kommer att förrättas av Gävleborgs landshövding Per Bill och Carl-Michael Raihle, vd för Ovako Hofors. Invigningen följs sedan av en visning av den nya processen av Patrik Fredriksson, chef för stål och valsverken för Ovako Hofors.

Ovako finns representerat i fler än 30 länder med säljkontor i Europa, Nordamerika och Asien. Omsättningen 2016 uppgick till 781 miljoner euro och antalet anställda var i slutet av året knappt 2 800 personer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.047