23948sdkhjf

Är leverantör till världens största spegelteleskop

Ystadföretaget ansvarar för oljesmörjsystemet i ett mycket speciellt projekt.
Ystadföretaget HydX är tillsammans med SKF leverantör av oljesmörjsystemet till LSST som uppges vara världens största spegelteleskop av sitt slag. Det framgår av ett pressmeddelande.

Teleskopet ska producera den djupaste och bredaste bilden av universum människan någonsin beskådat.

Large Synoptic Survey Telescope (LSST) är ett av världens största spegelteleskop, designat för att genomföra en tio år lång undersökning av det dynamiska universum med tiotals miljarder stjärnor och galaxer – som möjliggör för forskare att undersöka strukturen av Vintergatan, bestämma egenskaperna hos mörk energi och materia samt göra upptäckter som mänskligheten ännu inte har kunnat föreställa sig.

– Mycket är speciellt med det här teleskopet, men ett par saker är rörelsen och hastigheten – det ska gå fort för att vara ett teleskop i den här storleken, säger Patrik Broman, ansvarig för LSST-projektet hos HydX

Teleskopet ska kunna vridas i en axel (rotera både vertikalt och horisontalt) och står därför på ett tjugotal stora och tunga lager som bär upp teleskopet. För att lagren ska få rörelse beläggs ytan med en tunn oljefilm vid ett tryck på omkring 90 bar (jämför med lufttrycket i ett bildäck som ligger på 2 bar).

HydX är verksamt inom hydraulik för mobila, industriella och marina applikationer. Bolaget tillhandahåller även kompetens inom smörjteknik och erbjuder bland annat oljesmörjsystem till hydrostatiska och hydrodynamiska lager.

Huvudkontoret med försäljning, komponentlager och produktion är beläget i Ystad och försäljningskontor finns i Göteborg, Stockholm och Tammerfors (Finland). HydX är en del av Volito Automation.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078