23948sdkhjf

Nu är det klart — Dynapac är sålt

Atlas Copco har avyttrat divisionen Road Construction Equipment - reaförlusten uppgår till 2 miljarder.
Atlas Copco har tecknat avtal om att sälja divisionen Road Construction Equipment till det franska industri- och byggbolaget Fayat Group. Det framgår av ett pressmeddelande.

I verksamheten ingår bland annat Dynapac. En viktig produktionsort för Dynapac i Sverige är Karlskrona där bolaget tillverkar vibrerande vägvältar från 2 till 27 ton och har cirka 740 anställda.

Dynapac grundades 1934 som Vibroverken i Stockholm.

Atlas Copcos väganläggningsmaskiner konkurrerar främst med Volvo, Caterpillar och Wirtgen.

Orsaken till beslutet att avyttra verksamheten är att divisionen saknar de stordriftsfördelar som behövs för att bli nummer ett eller två inom marknadssegmentet, vilket har kommunicerats av bolaget tidigare.

– Vi har tagit många steg de senaste åren för att förbättra effektiviteten i verksamheten, installera resurssnåla produktionsstrukturer, modernisera produktportföljen och vi har strävat efter förbättrad lönsamhet, säger Andrew Walker, chef för affärsområdet Bygg- och anläggningsteknik.

– Vi tror att vi har hittat en bra ägare i Fayat Group som kan utveckla verksamheten ytterligare, fortsätter Andrew Walker.

Avtalet omfattar försäljnings- och serviceverksamhet i 37 länder och produktionsenheter i fem länder; Sverige, Tyskland, Brasilien, Indien och Kina. Verksamheten har 1 265 anställda och intäkter på cirka 2,9 miljarder kronor för 2016.

Avyttringen är föremål för konkurrensmyndigheters godkännande och förväntas slutföras under andra kvartalet 2017.

Avyttringen kommer att resultera i en förlust på cirka 2 miljarder kronor främst relaterat till nedskrivning av immateriella tillgångar. De två parterna har kommit överens om att inte offentliggöra köpeskillingen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094