23948sdkhjf

LKAB är hoppfullt inför nya prisförhandlingar

Gruvbolaget kan vända till vinst.
LKAB är hoppfullt inför nya prisförhandlingar. Gruvbolaget kan vända till vinst. Det säger Markus Petäjäniemi, direktör för försäljning och logistik, till Sveriges Radio.

Hur ser tidsplanen ut för prisförhandlingarna?

– LKAB har årliga pris- och villkorsförhandlingar med sina kunder, utöver det rörliga underliggande världsmarknadspriset för järnmalm baserat på (sinter)fines i spannet 58-62 procents järnhalt. Det rörliga underliggande priset styrs idag utifrån Kinas import på cirka 1 miljard ton per år från de stora järnmalmsproducenterna i Australien och Brasilien. LKAB:s förhandlingar handlar om kvalitets- och pelletspremier samt volymjusteringar och sjöfrakter. Det sker oftast under första och delvis andra kvartalet på nytt år och den avtalade perioden handlar normalt om cirka 1 år, 3-5 kvartal beroende på vad som överenskommes, uppger Anders Lindberg, informationschef på LKAB, för Metal Supply.

Järnmalmspriserna ökade med 90 procent under 2016. Det kombinerat med en gynnsam dollarkurs innebär ett bättre läge för statliga LKAB inför stundande prisförhandlingar med kunderna.

– Vi har en känsla att det kommer att bli ett hyggligt år. Vi är långt från de priser vi hade de riktigt goda åren. Vi har goda förhoppningar att vi kommer att redovisa positiva resultat under 2017, säger Markus Petäjäniemi, direktör för försäljning och logistik, till Sveriges Radio.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093