23948sdkhjf

Autoliv och Volvo Cars tecknar slutligt avtal

Det gemensamma samriskbolagets huvudkontor kommer att ligga i Göteborg och det kommer inledningsvis att sysselsätta 200 personer.
Autoliv och Volvo Cars har i enlighet med den avsiktsförklaring som undertecknades hösten 2016 undertecknat slutligt avtal om bildandet av ett joint venture-bolag som utvecklar mjukvara för självkörande bilar och förarassistanssystem. Det framgår av ett pressmeddelande.

Joint venture-bolaget Zenuity blir en ny aktör på den globalt växande marknaden för mjukvarusystem till självkörande bilar.

Det uppges vara första gången en större tillverkare av premiumbilar går samman med en huvudleverantör för att utveckla nya avancerade förarassistanssystem (ADAS) och teknologier till själv­körande bilar (AD).

Som en del av det avtal som annonseras kommer Autoliv, vid tidpunkten för när verksamheten påbörjas, göra en total investering i joint venture-bolaget på cirka 1,1 miljarder kronor, där merparten är ett kapitaltillskott och vilket också inkluderar vissa tillgångar. Volvo Cars bidrar också med tillgångar till joint venture-bolaget.

Huvudkontoret ska ligga i Göteborg och verksamhet ska även bedrivas i München, Tyskland, och i Detroit, USA. Initialt tillkommer cirka 200 anställda från Autoliv och Volvo Cars och på medellång sikt väntas företaget växa till drygt 600 anställda. Verksamheten planeras starta under första halvan av 2017 efter godkännande från konkurrensmyndigheter i ett antal länder samt efter att andra sedvanliga villkor har uppfyllts.

Både Autoliv och Volvo Cars licensierar och överför immateriella rättigheter kring ADAS-system till joint venture-bolaget, som kommer ha dessa som utgångspunkt vid framtagandet av nya ADAS-teknologier och AD-system. De första förarassistans-produkterna väntas finnas till försäljning från 2019 och teknologier för självkörande bilar kan erbjudas kort därefter.

Som tidigare annonserats blir Dennis Nobelius vd för samriskbolaget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.082