23948sdkhjf

Båtprojekt kan skapa många arbetstillfällen

Antalet sysselsatta bedöms kunna öka från nuvarande tio personer till cirka 160.
Gävlebaserade Swedish Steel Yachts, SSY, inleder ett utvecklingsarbete med Grycksbobolaget Materials Development Sweden. Det framgår av ett pressmeddelande.

Ett nytt utvecklingsprojekt dras igång som handlar om att framställa en ny komposit med ett särskilt hårt lager av en mycket kabridrik mikrokristallin legering i kombination med rostfritt stål. Det ska göra båtens tunna rostfria stål ännu tåligare vilket kan göra båten ännu mer attraktiv som ett militärt eller patrullerande fartyg.

Flera aktörer samarbetar med SSY och MaDS i detta utvecklingsprojekt såsom AGA Gas, Sandvik och KTH.

SSY uppger att de har skapat mycket intresse och har tagit emot många förfrågningar från olika intressegrupper, såsom militären, tullar och andra myndigheter, sjöräddningsorganisationer med mera så det närmar sig ett kommersiellt skede.

Kan båten bli ännu starkare och bättre skyddad så ökar konkurrenskraften.

Just nu arbetar cirka tio personer med utvecklingen av fartygen. Nästa fas kommer att kräva betydligt fler anställningar inom skilda områden, såsom marinelektronik, stål och svets. Enligt uppskattningar kan det röra sig om cirka 160 personer.

Simultant uppger SSY att de för samtal med Gävle kommun om möjligheterna att etablera denna potentiella varvsindustri i Gävle.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078