23948sdkhjf

Tvingas stänga ned produktionen

Metallåtervinningsföretaget har stora miljöproblem enligt Länsstyrelsen.
Länsstyrelsen har på torsdagen fattat beslut om att stänga produktionen hos metallåtervinningsföretaget Befesa ScanDusts verksamhet i Landskrona. Skälet är att Länsstyrelsen anser att de miljöproblem som förekommit i företagets närområde är av en sådan art att det är nödvändigt att omgående förelägga bolaget att upphöra med sin verksamhet. Det framgår av ett pressmeddelande.

Landskrona stad har tidigt uppmärksammat de miljöproblem som nu även Länsstyrelsen härleder till Befesas nuvarande produktion. Staden välkomnar att Länsstyrelsen agerar kraftfullt då staden bedömer problemen som omfattande och allvarliga.

– Jag ser allvarligt på situationen. Länsstyrelsen beslut understryker detta. Jag förväntar mig att bolaget agerar skyndsamt och kraftfullt för att komma till rätta med de allvarliga miljöproblem som dagens beslut understryker, säger Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande Landskrona stad.

– Miljönämnden har sedan flera år uppmärksammat och fått indikationer på att de miljöproblem som funnits med fiskdöd och utslagning av reningsverket hade en koppling till cyanid. Detta har vi haft en dialog med ansvarig tillsynsmyndighet om och nu har källan, som det verkar, identifierats. Om tillförseln av cyanid till den omgivande miljön upphör bedömer vi att det inte kommer att bli långsiktiga konsekvenser, säger Jörgen Hanak, chef Miljöförvaltningen, Landskrona stad.

Sydsvenskan rapporterar att om bolaget bryter mot produktionsstoppet så kommer de att straffas med 50 miljoner kronor per varje påbörjad produktionsvecka.

Förra året omsatte bolaget 274 miljoner kronor. Vid senaste årsskiftet hade Befesa ScanDust 75 anställda.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125