23948sdkhjf

Robotbolaget samarbetar med kinesiskt företag

Avsiktsavtalet omfattar nya svenska tekniklösningar inom välfärdsteknologi.
Robotdalen och det kinesiska företaget Zhongrui Funing Robotics har tecknat ett avsiktsavtal om ett samarbete för nya svenska tekniklösningar inom välfärdsteknologi. Det framgår av ett pressmeddelande.

Kinesiska investerare får möjligheten att investera i Robotdalens svenska startup-företag och deras produkter, och får på så sätt tillgång till svensk, beprövad och utvärderad välfärdsteknik. De svenska företagen erbjuds förutom kapital dessutom en exportkanal till den kinesiska marknaden. Samarbetet möter behovet av fler tekniska lösningar för en åldrande befolkning i Kina som ska tas hand av en krympande andel unga.

– Mrs Lius bolag Zhongrui Funing Robotics för redan nu diskussioner med ett flertal av "våra" bolag om investeringar i dessa, samt exportmöjligheter för dom på den kinesiska marknaden. När det gäller företag som har egna innovationer, så jobbar Robotdalen med cirka 40-50 start-ups, samt drygt 30 större etablerade bolag. Vidare ingår ytterligare cirka 250 företag i tillverkningsindustrin där vi jobbat med produktivitetshöjande åtgärder (i form av robotbaserad automation), uppger Robotdalens chef Erik Lundqvist för Metal Supply.

– Det finns redan nu ett konkret intresse från kineserna att investera i våra svenska bolag. Vi har egentligen inte ”hand om” några bolag alls, men däremot hjälper vi/har hjälpt ett trettiotal bolag verksamma inom robotik (med teknisk expertis, finansiering, kontakter och annat), uppger Klas Larsson, kommunikationsansvarig på Robotdalen, för Metal Supply.

Zhongrui Funing Robotics kommer att öppna ett kontor på Expectrum i Västerås framöver, där Robotdalen har delar av sin verksamhet.

- Vi ser en enorm potential på flera nivåer i detta samarbete. Våra svenska företag får en chans att utvecklas snabbare samtidigt som nya dörrar för en stor kinesisk marknad öppnas, säger Erik Lundqvist, chef för Robotdalen.

Robotdalen arbetar med att kommersiallisera framgång av nya idéer inom robotteknik med fokus på lösningar för industri, service samt vård och omsorg. Satsningen finansieras av bland andra VINNOVA, Europeiska regionala utvecklingsfonden, Tillväxtverket, ABB, Volvo CE samt andra deltagande företag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11