23948sdkhjf

Specialmaskintillverkaren får prestigeorder

Ska installera sin energiåtervinningsteknik i Norrköping.
Norrköpingsföretaget Againity har fått en prestigeorder. De ska i samarbete med Norrköping Vatten och Avfall installera sin energiåtervinningsteknik i Norrköpings avloppsreningsverk. Det rapporterar Affärsliv.

– Det är klart att det känns extra roligt att leverera en maskin till kommunen där man själv bor och driver företag. Att maskinen dessutom har byggts i samarbete med lokala underleverantörer och verkstäder bidrar också till en närproducerad känsla, säger David Frykerås vd på Againity i en skriftlig kommentar.

Varje år förbränns stora mängder biogas vid reningsverk runt om i Sverige och detta utan att denna tas tillvara. Med hjälp av Againitys teknik går det att ta tillvara energin och omvandla den till el, vilket ger både ekonomiska och miljömässiga fördelar.

Againitys produkter tar vara på lågtempererad värme och omvandlar den till el genom ett så kallat ORC-system (Organic Rankine Cycle). Med hjälp av en egenutvecklad patentsökt turbin kan systemet ta vara på värme ner till 90 grader – och ändå ha en kort återbetalningstid ända ned till system på 20 kW producerad el.

Värmekällan kan utgöras av allt från förbränningspannor för avfall, flis eller biogas till spillvärme från en gasturbin, dieselgenerator eller andra industriella processer.

Systemet levereras komplett och installeras genom enkel anslutning till värmekällan samt till elnätet. Systemet är fullt automatiserat och en TCP/IP-anslutning möjliggör smidig övervakning och styrning på distans. Turbinen uppges bestå av högkvalitativa komponenter och är designad för att hålla länge utan underhåll.

Againity erbjuder sju standardmodeller från 20 till 1500 kW, men eftersom systemen byggs som moduler kan de enkelt kombineras och maxeffekten är därmed obegränsad.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109