23948sdkhjf

Skellefteåbolaget gör jätteförvärv

Köper en dansk tillverkare för 890 miljoner kronor.
Alimak Group förvärvar Avanti Wind Systems som är en stor aktör inom vertikala transportlösningar för vindkraftverkstorn. Det framgår av ett pressmeddelande.

Förvärvet breddar och diversifierar Alimak Groups produktportfölj och möjliggör expansion till ett växande område inom förnybar energi. Företagsvärdet (Enterprise value) uppgår till 91 miljoner euro, vilket motsvarar ett normaliserat EV/EBIT på 9,5x (proforma 2016). Förvärvet kommer att finansieras genom ett överbryggningslån avsett att återbetalas genom intäkterna från en föreslagen nyemission av aktier med företrädesrätt för befintliga aktieägare i Alimak Group på upp till 800 miljoner kronor.

Avanti tillhandahåller permanent installerad vertikal access för vindkraftsindustrin. Produkterna uppges ha lång livslängd och uppfylla höga säkerhetskrav. Avanti grundades 1885 och har idag fler än 30 000 servicehissar installerade globalt. Avantis nettoomsättning för 2016 förväntas uppgå till 98 miljoner euro och bolaget är verksamt globalt med sex produktionsanläggningar i Danmark, Spanien, Kina, USA och Brasilien.

– Behovet av servicehissar för vindkraftverkstorn förväntas öka de närmaste åren på grund av tornens högre höjder och ökade säkerhetskrav. Förvärvet utökar och breddar vad vi kan erbjuda våra industrikunder globalt inom vertikala transportlösningar. Det möjliggör korsförsäljning och adderar möjligheten att utveckla eftermarknadsaffären väl i linje med Alimaks strategi och affärsmodell, säger Alimaks vd Tormod Gunleiksrud.

Synergieffekter kommer främst att finnas inom inköp och tillverkning, genom korsförsäljning och i utveckling av eftermarknadsaffären.
Integrationskostnaderna beräknas till cirka 43 miljoner kronor.

Alimak är en stor global leverantör av hissar, plattformar och eftermarknadstjänster för industri- och byggsektorn. Koncernen har tillverkning i Sverige och i Kina och ett försäljnings- och servicenätverk i mer än 90 länder som levererar och underhåller vertikala transportlösningar. Idag finns över 22 000 hissar och plattformar installerade globalt. Alimak grundades 1948 i Skellefteå men har numera sitt huvudkontor i Stockholm.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094