23948sdkhjf

Smålandsbolaget gör tunga investeringar

Har köpt in maskiner för totalt 23 miljoner kronor - bland annat för rör- och kantbockning, laserskärning och svetsning.
Proton Engineering, baserade i Skillingaryd i Småland, har gjort flera nyinvesteringar. Det framgår av ett pressmeddelande.

Hur mycket har ni investerat och kommer det här leda till nyanställningar?

– Totalt cirka 23 miljoner kronor inklusive infrastrukturinvesteringar sedan 2015, tyvärr leder det inte till nyanställningar då de flesta investeringar görs för att effektivisera vår produktion. Dock medförde laserinvesteringen en nyanställning, uppger Proton Engineerings vd Fredrik Ottosson för Metal Supply.

Investeringarna omfattar induktionslödning för att reducera manuellt arbete, svetsrobot Arcworld från Yaskawa för att reducera manuell svetsning, en ny bockcell från Transfluid levereras våren 2017 för att reducera manuellt arbete, fiberlaser och kantbock för att bli en mer komplett leverantör, mätskåp för mätning av bockade rör från Aicon för att reducera tiden det tar att verifiera rör vid ställ och löpande kvalitetskontroll samt även investerat i infrastruktur i fastigheten.

– Det beröringsfria mätsystemet av typen Aicon minimerar behovet av kontrollfixturer. Därmed minskar kostnaden för att ta fram nya produkter till våra kunder, samtidigt som vi förkortar ledtiden, säger försäljningschefen Johan Andersson.

– Proton Engineering har en lång tradition av utveckling och tillverkning för fordonsindustrin. Vi kommer att fortsätta det nära samarbetet och kan glädja oss åt flera viktiga, långsiktiga avtal inom automotive. Samtidigt tror vi att Proton Engineerings stora bredd och flexibilitet i tillverkningsprocesserna skulle passa verkstadsindustrin som handen i handsken. Vi har mycket goda tillväxtmöjligheter inom det här området, säger försäljningschefen Johan Andersson.

Med Elmia Subcontractor som startskott inleddes en offensiv marknadsföringssatsning. I målgruppen ingår såväl de stora, etablerade verkstadsföretagen som nya innovationsdrivna tillväxtföretag.

– Det finns många små- och medelstora företag i vår region som skulle ha rejäl nytta av vår kompetens. Vi ser också med stort intresse på de företag som växer fram inom de Science Parks som finns i anslutning till olika högskolor, bland annat Jönköping University, säger Johan Andersson.

Proton Engineering äger hela sin kedja – från utveckling till prototyptillverkning, förserier och fullskalig produktion – vilket innebär att företaget kan erbjuda korta ledtider i en bransch som jobbar under ständig tidspress.

Proton Engineering är en leverantör av produkter som består av rörbockning, ändformning, plåtbearbetning och svetsning med hög automationsgrad samt komplett montering till fordons- och verkstadsindustrin. Bolaget erbjuder konstruktionshjälp, produktutveckling, provning, prototyptillverkning, serieproduktion, ytbehandling och direktleveranser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079