23948sdkhjf

3D-printade verktyg diskuterades i Köping

Ett 60-tal deltagare samlades med fokus på 3D-printade verktyg för kuggtillverkning.
Gear Technology Centres långsiktiga mål är att säkerställa kompetensförsörjningen till svensk drivelineproduktion, med fokus på kuggrelaterade frågor inom utveckling och tillverkning. Verksamheten omfattar både utbildningar i kuggteknik och träffar inom området.

Som ett led i detta samlades i början av november ett 60-tal intresserade deltagare från både kommuner och företag i Gear Technology Centres lokaler i Köping. Ämnet för dagen var 3D-printade verktyg för kuggtillverkning.

Deltagarna fick bland annat lära sig mer om svårigheterna som funnits på vägen fram till fungerande verktyg som används i produktionen hos bland annat Volvo. En intressant lärdom som kom fram var att genom 3D-tillverkning är det möjligt att reducera hanteringsvikten under ett verktygs livslängd från 4 131 kilo till 3 024 kilo, en arbetsmiljöbesparing på hela 1 100 kilo.

VBN Components presenterade 3D-tekniken generellt och sedan specifikt just verktygs­tillverkningen.

Efter en gemensam mingellunch fortsatte föredragen om ytbeläggning presenterat av Primateria och italienska Furi som berättade om slipning av verktygen innan deltagarna fick en presentation av hur verktygen fungerar i verkligheten.

Gear Technology Centre är en intresseförening bestående av olika företag inom kuggtillverkning i Mellansverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078