23948sdkhjf

Kinesisk vindenergi stormar fram med tysk teknologi

Kineserna tillverkar nu vart annat vindkraftverk som sätts upp i Kina, men de lider fortfarande under barnsjukdomar så som dåliga komponenter och brist på frontforskning, visar en ny ananlys.
Den kinesiska vindkraftsindustrin har vuxit sig start på få år, tack vare satsningar på utländsk teknologi och uppbackning från den kinesiska staten. I 2007 var Kina världens näst största vindkraftsmarknad – efter den amerikanska – och varannatt uppsatt vindkraftverk var producerat av lokala tillverkare.

Men enligt analyser utförda av den danska konsultbyrån BTM Consult så plågas de kinesiska tillverkarna av en rad barnsjukdomar så som dålig teknisk kvalitet på både komponenter och färdiga vindkraftverk.

Enligt BTM Consults analys är förklaringen att kineserna har för bråttom. Situationen liknar den i åttiotalets USA där alla bara ville ha vindkraftverk och ingen bekymrade sig särskilt mycket om vindkraftverkens kvalitet eller hållbarhet. Men kineserna ska säkert bota barnsjukdomarna inom de nästa tre till fem åren.

Lånad och köpt teknologi
Den kinesiska vindkraftsindustrin består i dag av 65 tillverkare. Ut av dessa är 52 rena kinesiska tillverkare medan sju är joint ventures mellan kinesiska och utländska företag. Åtta av tillverkarna är helt utländskt ägda, häribland Vestas. De två största kinesiska vindkrafttillverkarna Goldwind och Sinovel hade gemensamt en marknadsandel på 45 procent i 2007.

Kineserna har i stor stil valt att köpa sig till europeiskt knowhow och vindkraftteknologi, antingen via licenser eller via joint ventures, speciellt med tyska företag. Och den kinesiska vindkraftsindustrin satsar på att kunna tillverka alla komponenter lokalt inom få år, något som de enligt BTM-analysen också är i full färd med. Men det går mindre bra att tillverka de största lagerna och den elektroniska styrningen.

Storleken på vindkraftverken har också snabbt gått från kW till MW. I 2007 var över hälften av de nya vindkraftverken över 1 MW, vilket endast gällde åtta procent av de uppsatta vindkraftverken i 2004.
Tendensen smittar också av på de rent kinesiska tillverkarna – inte minst för att staten kräver i sin femårsplan att tillverkarna ska satsa stort och de ger speciellt stöd åt stora vindkraftverk. Enligt BTM´s rapport har väldigt få kinesiska producenter färdigutvecklat egna vindkraftverk över 1 MW – och i så fall finns de endast som prototyper.

Vikande kvalitet
Så även om de kinesiska tillverkarna stormar fram så står de också med stora utmaningar när det gäller vindkraftverkens kvalitet. Analyser av olika vindkraftparkers effekt visar markant dåligare output från de vindkraftverk som producerats av lokala tillverkare än vad som är tillfället av internationella tillverkare.

Enligt analysen från BTM Consult är det nödvändigt för de kinesiska tillverkarna att de satsar på certifiering och kvalitetsstyrning. Analysen visar också att bristande fokus på kvalitet kan vara orsakad av att kineserna endast favoriserar de lägsta offertpriserna med kvalitetskrav som lägre prioritet. Brist på knowhow omkring drift och underhåll av vindkraftparkerna samt brist på duktiga forskare och universitet som specialiserat sig på vindkraft är andra faktorer som den kinesiska industrin ska ha ordning på innan de kan få verklig framgång.

Tror på export
Kineserna räknar själv med att de inom tre-fyra år kommer att kunna mätta hemmamarknaden och börja exportera, och några kinesiska tillverkare har också redan sålt vindkraftverk till USA.
Men även om den kinesiska vindkraftverken är billigare nu – upp mot 20 procent – så räknar man inte med enligt analysen att den kinesiska industrin kommer att bli ett konkret hot mot de västliga vindkraftstillverkarna på den europeiska och amerikanska marknaden.
Utmaningen från de kinesiska tillverkarna kommer att dröja fem-tio år, enligt rapporten. Men till den tiden kommer prisskillnaden att ha krymp eftersom kineserna blir tvungna att använda bättre och därmed dyrare komponenter.

Källa: Erhvervsbladet (DK)
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.111