23948sdkhjf

Renare basoljor skapar beläggningar för industrin

Så kallad varnish kan orsaka stora skador och få komponenter att sluta fungera.
Industrin reagerar nu mot de växande problemen med beläggningar (varnish) i oljorna, som kan orsaka stora skador och få komponenter att sluta fungera. Detta var också temat för konferensen SSG Hydraulikdagar 2016, där både problem och tänkbara lösningar ventilerades. Det framgår av ett pressmeddelande.

Dagens moderna basoljor av mineraloljetyp ska egentligen vara betydligt mer kemiskt stabila, jämfört med äldre generationers basoljor. Trots det verkar de industriella hydraulsystemen i dag ha större problem än tidigare med varnish, som är en form av lackartade beläggningar som kan resultera i att komponenter slutar fungera.

– Problem med varnish har alltid funnits, men det har med tiden blivit många gånger värre såväl inom skogsindustrin, som stålindustrin och verkstadsindustrin, säger Lennart Strandberg, ProjektHydraulik Sverige och ordförande i stålbranschens hydraulikgrupp AUH och därmed djupt engagerad i SSG Hydraulikdagar. Lennart Strandberg har även skrivit flera artiklar i ämnet.

I mars månad i år tog Lennart Strandberg initiativ till att samla flera olika industrier från olika branscher för en träff hos SSAB i Borlänge. Där visade det sig omgående att alla upplevde liknande beläggningsproblem.

– I juli månad hade vi ett uppföljningsmöte hos Volvo i Göteborg. För att gå vidare tyckte vi att detta också var ett utmärkt tema att ta oss an under SSG Hydraulikdagar 2016 och att till detta evenemang även bjuda in leverantörerna, säger Lennart Strandberg.

Förr uppstod varnish, då oljan kallnade vid nedstängning av system, men nu är tendensen att beläggningar även uppstår vid varm olja.

SSAB i Borlänge, som gjort en egen utredning kring detta ämne, löste själva problemet genom att använda en basolja som redan finns på marknaden med hög löslighet och som ger smörj- och hydrauloljor av en helt annan kvalitet.

SSG arbetar för att göra industrin mer effektiv, säker och hållbar. De samordnar industriell kompetens och skapar standardiserade tjänster, något de har gjort sedan mitten av 50-talet.

Genom tio tekniska kommittéer med experter från hela den svenska industrin skapas standardiserade lösningar på gemensamma problem som finns i industrins vardag. SSG tar fram tjänster för säkerhet, inköp, logistik och informationshantering. Flertalet av tjänsterna är webbaserade och tillgängliga dygnet runt. SSG tar även fram tekniska standarder, anvisningar och standardiserade lösningar för internationell processindustri.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109