23948sdkhjf

Vindkraftverket som flyter på havsytan

En vertikalaxlad turbin är enklare än en traditionell.
SeaTwirl genomför en nyemission riktad till allmänheten i samband med planerad listning på Nasdaq First North. Det framgår av ett pressmeddelande.

Totalt vill bolaget ta in 24 miljoner kronor.

SeaTwirls teknik representerar en ny generation av havsbaserade vindkraftverk. Bolaget skiljer sig ifrån de flesta andra vindkraftverksutvecklare genom att vindkraftverket flyter och att turbinen är vertikalaxlad.

Fördelen med att använda en vertikalaxlad turbin uppges vara att det medför en enkel och robust konstruktion där flera av de komplexa delar som är nödvändiga i traditionella horisontalaxlade vindkraftverk inte behövs. Ambitionen är att produktens enkelhet och bolagets kompetens kring SeaTwirls teknik ska leda till att SeaTwirl blir en lönsam branschledare inom flytande vindkraftverk och till en mer hållbar energiproduktion.

SeaTwirl sjösatte och installerade Test Lab Lysekil, SeaTwirl S1 under 2015, en prototyp på 30kW installerad turbineffekt, i havet utanför Lysekil, vilket uppges vara ett av få projekt i världen som lyckats ta fram en flytande prototyp som är ansluten till elnätet. SeaTwirl S1 är ett testlabb och inte en produktionsenhet, vilket innebär att den inte är optimerad för elproduktion utan en prototyp för test och utveckling. SeaTwirl S1 har klarat alla årstider väldigt väl även under kraftiga stormar med orkanbyar. Bolaget står nu i begrepp att utveckla en fullskalig enhet, SeaTwirl S2, med 1MW installerad turbineffekt vilken planeras vara färdigställd senast år 2020.

Anskaffat kapital, som bedöms räcka 18 månader, avser SeaTwirl att använda för:

• Beräkningar, simuleringar och konstruktion av hela vindkraftverket SeaTwirl S2.
• Ta fram testplats samt alla nödvändiga tillstånd.
• Utveckla en metodik kring sjösättning av vindkraftverk.
• Färdigställa ansökningar till statliga myndigheter och EU.

Det totala ackumulerade kapitalbehovet fram till att SeaTwirl S2 är utvecklad och sjösatt beräknas uppgå till cirka 70 miljoner kronor. Därmed kommer bolaget behöva ytterligare kapital.

– Det är med glädje som SeaTwirl nu tar nästa steg i sin utveckling genom att skapa nästa generations havsbaserade vindkraftverk och bidra till en mer hållbar energiproduktion. SeaTwirls stora fördelar är att det är en enkel, robust och kostnadseffektiv konstruktion som också leder till lägre service- och underhållskostnader jämfört med andra traditionella vindkraftverk. SeaTwirl kommer kunna leverera en konkurrenskraftig lösning för framtidens hållbara elproduktion vilket gör att vi tror på en positiv framtid för SeaTwirl, säger vd Gabriel Strängberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078