23948sdkhjf

Maskintillverkaren kör på efter konkursen

"Man är alltid försiktig när saker händer så tätt inpå", säger konkursförvaltaren.
Den Skarabaserade maskintillverkaren JL Sweden överlevde inte rekonstruktionen och gick i konkurs, vilket Metal Supply rapporterade nyligen. Bolaget hade vid årsskiftet 17 anställda och omsatte förra året 24 miljoner kronor.

Men när nu saken undersöks närmare så verkar det som att verksamheten kommer att drivas vidare.

- Dagen innan konkursen såldes maskiner, inventarier och alla tillgångar exklusive pågående projekt och kundfordringar till ett bolag. Det blir ett nytt ägarbolag som får driva verksamheten vidare, säger konkursförvaltaren Erland von Hofsten till Metal Supply.

JL Swedens verksamhet var automation, robotar och maskinsäkerhet. 2013-2015 pendlade omsättningen mellan 24-50 miljoner per år.

Advokaten har inte upptäckt några oegentligheter vid sitt arbete med ärendet.

- Allt verkar ha gått rätt till formellt. Hittills har jag inte kommit fram till att affären inte kan kunna genomföras eller liknande. Sannolikt är verksamheten på ett korrekt sätt överlåten, säger Erland von Hofsten.

Så sent som den 1 juni kommunicerade JL Sweden på sin hemsida att det nyligen avslutat ett projekt mot den asiatiska marknaden. Leveransen bestod i en robotcell som skulle betjäna slipmaskiner från KMT i Lidköping till det amerikanska företaget Timken. Timken, konkurrent till SKF, arbetar med att ta fram kullager och det var till deras fabrik i Vuxi, utanför Shanghai som leveransen gjordes.

- Man är alltid försiktig som konkursförvaltare när saker händer så tätt inpå konkursen och du inte hunnit utreda exakta detaljer ännu. Men sannolikt är verksamheten på ett korrekt sätt överlåten och då kan jag inte jag rekonstruera den, konstaterar Erland van Hofsten.

JL Sweden grundades 1988 av Johan Lindvall. Sedan dess har bolaget varit specialiserat på automationslösningar för tillverkande företag. Bland kunderna fanns tillverkningsindustrier, främst inom fordons och verkstadsindustrin men bolaget arbetade även mot exempelvis livsmedelsindustrin.

Är det samma ägare som tidigare som kör vidare i det nya bolaget?

- Bland annat Johan Lindvall är med vet jag. Sen har de dessutom en ny finansiär som är med. En lite annorlunda konstellation. Exakt hur det gått till och med vilka belopp och så vet jag inte, säger Erland von Hofsten till Metal Supply.

Det är någon extern part som gått in och skjutit till pengar då?

Sannolikt så ja, sannolikt så, säger Erland von Hofsten.

JL Sweden skriver på hemsidan att det genomfört fler än 800 automationsuppdrag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079