23948sdkhjf

SKF varvar ner

SKF minskar kapacitet och kostnader till följd av svagare efterfrågan. Den globala arbetsstyrkan minskar med omkring 2 500 personer.
Fordonssegmenten har fortsatt att falla snabbt och man kan nu också se en negativ trend för industrisegmenten, vilket leder till en mycket lägre total efterfrågan för koncernen under fjärde kvartalet. SKF har påbörjat ett antal aktiviteter som innebär en minskning av arbetsstyrkan med cirka 2 500 anställda globalt.

I samband med niomånadersrapporten presenterade SKF en marknadsutsikt för fjärde kvartalet där den totala efterfrågan för koncernen förväntades bli något lägre. Den negativa utvecklingen inom fordonsindustrin har accelererat under fjärde kvartalet vilket har lett till en påtagligt svagare efterfrågan än beräknat. Många kunder har minskat produktionen och förlänger stängningsperioden i december och januari.

Efterfrågan minskar nu också på industrimarknaderna . Denna trend har accelererat under kvartalet. Efterfrågan från industriella OEM-företag och eftermarknaden är lägre än för samma period förra året. Industrisegment såsom järnvägar, flyg och energi fortsätter att utvecklas väl fast vid en lägre tillväxtnivå än förväntat.

Åtgärder inleddes redan under tredje kvartalet för att minska koncernens produktion och anpassa den till en lägre efterfrågenivå. Dessa åtgärder har intensifierats under innevarande kvartal. Övertid har minskat avsevärt, personal från bemanningsföretag har reducerats, flextid och uttag från tidbanker har använts fullt ut och arbetstidsförkortning har införts i ett antal fabriker. Antal personer från bemanningsföretag kommer att minskas med cirka 1 300. Ungefär 2 400 anställda, främst i Europa, kommer att ha förkortad arbetstid i slutet av detta kvartal.

Totalt kommer den beräknade volymminskningen för SKF-koncernen för fjärde kvartalet, jämfört med förra året, att vara cirka 15% . Med de vidtagna åtgärderna, plus en mycket positiv pris/mix och positiva valutaeffekter, kommer det beräknade rörelseresultatet för koncernen för fjärde kvartalet, före omstrukturering och nedskrivningar, att vara cirka 1 600 Mkr till 1 700 Mkr, utifrån nuvarande antaganden.

Som tidigare meddelats kommer SKF-koncernen att ta kostnader för omstrukturering och nedskrivningar under fjärde kvartalet för att anpassa den totala kapaciteten till de nya marknadsförhållandena. Detta kommer att påverka ett antal verksamheter främst i Europa och USA och kommer att innebära ytterligare personalminskningar på cirka 1 200 personer globalt, huvudsakligen inom Automotive Division. Berörda länder är framför allt USA, Frankrike, Italien, Ukraina samt Brasilien och Argentina.

Den totala kostnaden för omstrukturering och nedskrivningar uppgår till cirka 470 Mkr. Av dessa kostnader kommer cirka 340 Mkr att tas under fjärde kvartalet, varav 250 Mkr inom Automotive Division. Cirka 90 Mkr är nedskrivningar som inte påverkar framtida kassaflöden. Detta kommer att medföra besparingar på cirka 250 Mkr per år, när åtgärderna är fullt införda tidigt 2010.

SKFs finansnetto kommer att bli negativt påverkad med cirka 170 Mkr för fjärde kvartalet, då cirka 100 miljoner dollar av dollarsäkrade valutaflöden för 2009 vilka definieras som ekonomiska säkringar och därmed kostnadsförs omgående.

Källa: Aktiebolaget SKF
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109