23948sdkhjf

Motala Verkstad siktar mot börsen

Efter flera tunga år ser industritillverkaren en ökad investeringsvilja inom flera viktiga kundsegment.
Med ökad investeringsvilja från kunderna och strategiska förvärv ska anrika Motala Verkstad Group växa igenom krisen. Det rapporterar Dagens Industri.

– Innan vårt 200-årsjubileum 2022 är vi i Stockholm och ringer i börsklockan, säger företagets vd Anders Holm.

Investmentbolaget Aqilles Invest köpte 2011 alla aktier i Motala Verkstad. Avlägsen var då 1800-talets storhetstid, när maskinerna gick på högvarv och företaget betraktades som en av Europas ledande verkstadsindustrier.

– Sedan 2012 har volymerna i princip halverats. Vi har haft en tuff resa med många kunder inom olje- och gas-industrin, gruvindustrin och infrastruktur där konjunkturen drabbat oss hårt. Fokus har legat på att anpassa kostymen genom rationaliseringar och kostnadsanpassningar, säger Anders Holm till tidningen.

Men de som följt nyhetsflödet kring bolaget den senaste tiden har noterat flera förändringar. Motala Verkstad Group planerar för kraftig tillväxt de kommande åren. Inom loppet av elva månader har bolaget övertagit Rolls-Royce maskinverkstad i Gustavsvik samt MVG (före detta Scana Machining) i Kristinehamn.

– Båda verksamheterna opererade med dålig beläggningsgrad och en av dem var vår konkurrent. Att slå samman våra axelverkstäder blev en vinn-vinn. Och detta är bara början. Vi är förvärvsintresserade och insourcingintresserade och arbetar aktivt för att hitta fler tillskott i vår grupp, säger Anders Holm till Di.

Motala Verkstad Group har en rik produktflora och tillverkar allt från fartygsaxlar och medicinteknisk utrustning till pumpar för processindustrin och öppningsbara broar. Genom åren har bolaget tillverkat drygt 800 broar, däribland Västerbron i Stockholm och Ahvazbron i Iran. Man var även involverad i efterarbetet till den olycksdrabbade Södertäljebron i somras.

– Vi ser signaler på att det finns en ökad investeringsvilja i flera av våra kundsegment, som exempelvis inom den marina sektorn och försvarsindustrin, säger Anders Holm.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078