23948sdkhjf

Kluven stålmarknad enligt BE Group

En del branscher går bra medan andra kämpar i motvind. Bäst går bygg- och fordonsindustrin.
Låga skrotpriser som sista tiden vänt uppåt. Långa ledtider och ökande priser på belagda material och platta produkter. Nya antidumpningsåtgärder på kinesisk grovplåt och en fortsatt svag svensk krona, som i bästa fall gynnar exporten. Så kan man kort sammanfatta läget i stålbranschen just nu. I alla fall enligt stålgrossisten BE Groups inköpschef Max Fjaestad.

En del branscher går bra, medan andra delar av industrin kämpar i motvind. Bäst går bygg- och fordonsindustrin. Ökande efterfrågan på material till dessa branscher har lett till att ledtiderna på platta produkter nu beskrivs som ovanligt långa. De stora producenterna talar redan om fortsatta prishöjningar och med de fakta som finns nu är det, enligt BE Group, rimligt att tro att priset på platta produkter i allmänhet och kallvalsade och belagda i synnerhet kommer vara stabila under avslutningen av året, för att sedan öka till första kvartalet 2017.

Det finns god tillgång på skrot, vilket gör att priset är lågt. Nära den nedre nivå där skrothandlarna inte längre vill samla, sortera och distribuera skrot till stålverken, utan hellre inväntar bättre tider. För oktober sänkte det svenska skrotköpande företaget JBF (Järnbruksförnödenheter), sitt inköpspris med 150 kronor per ton.

BE Group konstaterar att global efterfrågan på stål kommer att vara lite högre i år än i fjol. Enligt World Steel Association hamnar den på 1 501 miljoner ton för 2016, vilket är en ökning med 0,2 procent jämfört med 2015. Under 2017 beräknas behovet öka med ytterligare 0,5 procent, till sammanlagt 1 509 miljoner ton. Små ändringar kan tyckas. I slutändan blir det dock många ton, påpekar bolaget.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109