23948sdkhjf

Bra orderingång för Ovako Steel

Utsikterna för komponentstål är dock fortsatt osäkra.
Ovako Steel förväntar att marknaden för komponentstål i Europa även under nästa kvartal (fjärde kvartalet, Metal Supplys anmärkning) kommer att kännetecknas av osäkerhet. I perspektiv av nuvarande goda orderbok bedömer bolaget att dess egna leveranser under det fjärde kvartalet kommer ligga något högre än för motsvarande period föregående år. Det framgår av delårsrapporten.

– För Ovako fortsatte det tredje kvartalet 2016 som det föregående med god orderingång, tillväxt i flera kundsegment samt ett förbättrat resultat. Detta trots att leveranserna till kund sjönk något jämfört med föregående år, säger vd Marcus Hedblom.

Orderingången var 2 procent högre i perioden jämfört med föregående år, en något lägre ökning än det mycket starka andra kvartalet. Orderboken in i det fjärde kvartalet är 14 procent bättre än föregående år, främst beroende på en god efterfrågan på produkter från stålverken i Imatra och Smedjebacken. Detta förväntas påverka försäljningsvolymerna positivt under det fjärde kvartalet.

Leveranserna till kund under kvartalet var något lägre jämfört med föregående år; 146 tusen ton jämfört med 150 tusen ton det tredje kvartalet 2015, en nedgång med knappt 3 procent. De senaste månadernas produktion har påverkats av flaskhalsar i vissa av vidareförädlingsstegen efter valsverken. De flesta av dessa är nu åtgärdade.

På marknadssidan fortsatte tunga lastbilar att utvecklas starkt och även personbilsmarknaden - som fortfarande är relativt liten för Ovako - har haft en god utveckling. Tillväxt har skapats genom nya affärer inom standardsegmentet för kullager samt genom nya smidesapplikationer till bilindustrin. Däremot är marknaden för avancerade stål till industriella kullager samt olje- och gasmarknaden fortsatt svag. Även den viktiga skandinaviska och finländska hemmamarknaden utvecklas negativt. Sammantaget innebär detta en negativ pris- och mixförändring för portföljen jämfört med föregående år.

Orderingången ökade med 2 procent jämfört med föregående år och fortsatte att stärka orderboken under kvartalet. Försäljningsvolymen var 3 procent lägre än föregående år, medan intäkterna sjönk med 12 procent. Ebitda före omstruktureringskostnader förbättrades till 5 (0) miljoner euro. Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till -8 (-12) miljoner euro efter omstruktureringskostnader på 3 (2) miljoner euro.

Ovakos omstruktureringsprogram uppges gå enligt plan och har bidragit med 7 miljoner euro i form av lägre kostnader under kvartalet. Antal anställda i koncernen är nu 174 färre än för ett år sedan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078