23948sdkhjf

Började med att städa toaletter

Nu lämnar grundarsonen vd-posten på verkstadsbjässen som vuxit till 1 200 anställda och har fabriker i sju länder.
Leax Group har vuxit till ett av Sveriges största familjeägda verkstadsbolag. Nu siktar bolaget ännu högre och tar för första gången in en extern vd. Det rapporterar Dagens Industri.

– Det gäller att ha självinsikt, säger avgående vd:n Roger Berggren, son till grundaren.

Den nye vd:n Henrik Fagrenius har ett förflutet på Scania.

Leax Group startade 1982 och tillverkar komponenter till växellådor och bakaxlar. Bolaget grundades av Lennart Berggren och Axel Seger där det uppkallades efter första bokstäverna i deras förnamn. Då, 1982, var Roger Berggren 14 år.

– Mitt första jobb var att städa toaletterna, så jag har börjat från botten, säger han till tidningen.

I 19 år har han varit Leax vd – en tid som präglats av enorm tillväxt både organiskt och genom uppköp. I dag är Leax ett globalt företag med elva fabriker i sju länder och 1 200 anställda.

Kunderna finns framför allt inom tunga fordon. De utgör ungefär två tredjedelar av produktionen med Scania som enskilt största kund. Resten är till personbilar, gruv- och anläggningsindustri, jordbruksmaskiner, allmän verkstadsindustri samt en gren för telekom.

Leax huvudkontor ligger i Köping, en kommun med cirka 25 000 invånare. Svensk verksamhet finns även i Falun, Falköping, Tidaholm och Göteborg. Bolaget har 1 200 anställda, varav 460 i Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11