23948sdkhjf

Nytt världsrekord i bilkörning på två hjul - 186 km/t

Den kände finske föraren Vesa Kivimäki har nu rekordet som tidigare innehades av svensken Göran Eliasson.
Ett nytt världsrekord i bilkörning på två hjul, 186,269 kilometer per timme klockades när Nokian Tyres produktutveckling, Vianors depåteam och den kände finländske stuntföraren Vesa Kivimäki förenade sina kompetenser. Det uppger finska Nokian Tyres på tisdagen.

Världsrekordbilen hade däck förstärkta med tekniken Nokian Tyres Aramid Sidewall. Det nya världsrekordet kördes på flygplatsen i Seinäjoki, cirka 8 mil sydost från Vasa i Finland. Världsrekordet kördes enligt organisationen Guinness World Records regler.

Vad är kostnaden för utvecklingen av det här däcket?

– Vi använde befintliga formar och strukturer, och gjorde finjusteringar. Så inga stora kostnader, bara lite internt arbete, uppger Antti-Jussi Tähtinen, kommunikationschef på Nokian Tyres, för Metal Supply.

− Vid körning på två hjul ligger vägkontakten på däcksidorna och därför utvecklade vi ett specialdäck för detta ändamål. Aramid-fiber i gummiblandningen på däcksidan ger extra bra skydd mot rivskador. Gummiblandningen på däcksidan, ihop med däckets specialkonstruktion, skapade förutsättningarna för världsrekordet, berättar Matti Morri, chef för teknisk kundservice på Nokian Tyres.

− Jag har även tidigare försökt köra världsrekord på två hjul, men har inte lyckats med det. Sedan fattade jag att den viktigaste förutsättningen för att komma upp till världsrekordfart är att däcken ska vara ovanligt slitstarka för att klara påfrestningarna. Samarbetet med Nokian Tyres och Vianor möjliggjorde världsrekordet, berättar Vesa Kivimäki som körde världsrekordbilen på två hjul.

Världsrekordet kördes enligt organisationen Guinness World Records regler. Bilen ska vara en serieproducerad bil och inte en prototyp som enbart är gjord för världsrekordet. Körningen åt båda håll ska ske inom en timme och bilen ska köra genom hastighetsmätningsinstrument som ligger hundra meter från varandra. Hastigheten mäts som ett medelvärde på dessa två mätningar.

Världsrekordkörningen gjordes på en två kilometer lång och femtio meter bred landningsbana. Medelhastigheten mättes på en sträcka på hundra meter.

Tidigare världsrekordet i körning på två hjul är från år 1997 då den svenske föraren Göran Eliasson körde i 181,25 km/t.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.313