23948sdkhjf

Sandvikenbolagets isbanemaskin lyfter

Izomaskins grundare reparerade maskiner i 30 år och lärde sig allt som gick att lära. Därefter tog de fram en egen isbanemaskin och nu växer bolaget kraftigt.
Företaget Izomaskin har utvecklat en egen isbanemaskin, Izobel 612, och bolaget ökar intäkterna kraftigt. Omsättningen har stigit från 13 till 27 miljoner kronor 2012–2015. Det innebär Gaselltillväxt skriver Dagens Industri.

Det är Nils-Erik Helmersson och Peter Wass som har skapat maskinen efter att tidigare under 30 år ha arbetat med att reparera maskiner.

I januari 2002 startade de ett eget företag. Länge sålde de en finsk maskin.

- Den fungerade aldrig bra. Det fanns ingen bra backup från leverantören när något krånglade. Det retade upp oss något makalöst så i ren ilska byggde vi en egen maskin. Vi tänkte, är det någon som kan bygga världens bästa maskin så är det vi, säger Nils-Erik Helmersson till tidningen.

Prototypen var klar i juni 2012. Den första maskinen såldes i mars 2013. Sedan dess har 14 maskiner, för runt 1 miljon kronor styck, lämnat fabriken i Österfärnebo.

- Vi har gått den långa vägen. Vi har hört gnället i ishallarna. Vi vet exakt vad som fungerar dåligt på de andra maskinerna och vad kunderna vill ha, säger Nils-Erik Helmersson till tidningen.

Izomaskin är baserat i Österfärnebo i Sandvikens kommun. Förutom att tillverka Izobel 612 är service och reservdelar ute hos kund eller i egen verkstad/lager en del av verksamheten.

2006 introducerade bolaget Icecat isbanemaskiner i Sverige, Danmark och Norge. Enligt hemsidan är Izobel 612 baserad på delar från svenska leverantörer.

Bolaget är även generalagent till Zambonis isbanemaskiner i Skandinavien.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079