23948sdkhjf

Luleåbolaget tiodubblar produktionskapaciteten

Metasphere har tagit fram ett extremt slitstarkt material som kan användas till bland annat grävskopors tänder. Tekniken bygger på rysk forskning.
Luleåföretaget Metasphere investerar 55 miljoner kronor i en ny industriell produktionslinje. Det rapporterar Affärer i Norr.

Faciliteten ska komplettera nuvarande pilotanläggning där bolaget tagit fram vad det självt beskriver som "världens hårdaste volframkarbid".

Investeringen tiodubblar kapaciteten.

Nu i oktober börjar bolaget montera den nya utrustningen där det ska tillverka de mycket små kulor av volframkarbid som kan användas för att tillverka slitstarkt material till slitytor, borrar, skärstål och svetstråd. En viktig användning är slitagebeläggning av till exempel tänder till grävskopor.

Företaget har också rekryterat mer folk och i dag är man 14 fast anställda, varav 4 ryska forskare som arbetar både i Luleå och Moskva, där forskning bedrivs. Omsättningen har på ett par år ökat från 5 miljoner kronor till budgeterade 25-30 miljoner kronor nästa år.

Bolaget har även tagit fram helt nya legeringar. Bland annat titanbaserade pulver, som uppges ha intressanta tillämpningar för 3D-skrivare och medicinteknik. Anpassade legeringar har också framtida tillämpningar i flygindustrin.

Norrlandsfonden har bidragit med 10 miljoner till den nya investeringen.

- Norrbotten är en bra lokalisering med låga energipriser, närhet till lab-resurser på LTU och LKAB:s Metlab, och kompetent arbetskraft, säger Jan Wicén, vd och delägare, till tidningen.

Företaget ägs av privata delägare genom Ecotech Holding och tyska HC Stark STC GmbH.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078