23948sdkhjf

Höganäs Verkstad ska trygga svensk produktion

Outsourcingtrenden till östeuropa ska vändas med hjälp av bland annat robotar. Bolaget ska med befintliga kunder som grund växa ordentligt kommande fem år.
Under de senaste 10-20 åren har svetsintensiva produkter outsourcats till framförallt Östeuropa, där löneläget ibland är så lågt som 20-25 procent jämfört med svenska löner. Svenska kunder har av kostnadsskäl tvingats till att lägga sina svetsintensiva produkter där.

Höganäs Verkstads styrelse ställde sig därför frågan hösten 2015 hur svenska verkstäder kan tryggas och utvecklas.

– Utgångspunkten var att vi vill vara verksamma i Sverige och vi vill ge våra kunder möjligheten att köpa produkter och komponenter Made By Sweden. Vi vill trygga svensk produktion. Vi har lagt fast en strategi som innebär att vi med våra befintliga kunder som grund skall växa företaget ordentligt under en period på fem år. För att klara detta behöver vi satsa på moderna maskiner och på kompetenta medarbetare, säger Höganäs Verkstads vd Dag Richardsson till Metal Supply.

Bland annat beslutades att investera i svetsrobot. Det ska följas av maskininvesteringar som gör att bolaget fortsatt håller en hög teknisk nivå inom både svetsområdet och inom maskinbearbetning.

Som legotillverkare behöver bolaget ha stor flexibilitet för att effektivt klara av små och medelstora serier. Att kunna robotisera svetsning har länge krävt stora serier och avancerad programmering, men långa ställtider som följd.

– Tillsammans med Valk Welding så har vi tagit fram en svetsrobotlösning som är mycket flexibel, detta tack vare marknadens modernaste off line verktyg och robotens förmåga att söka, säger Dag Richardsson.

Inledningsvis kommer bolaget att producera fackverkstolpar enligt EN 1090. Robotcellen är dock mycket lämplig för alla längre produkter som innehåller mycket svetsning.

– Vi är övertygade om att vi kommer att vända outsourcingtrenden, och med hjälp av avancerad robotteknik ta tillbaka förlorad mark, säger Dag Richardsson.

Bolaget har investerat cirka 3 miljoner kronor i anläggningen. Bolaget kommer också att utbilda personal i ny teknik och hoppas kunna bli en attraktiv arbetsgivare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125